Princeton Üniversitesi yüksek lisans öğrencileri, plastikten minyatür bir 'uçan halı' denemesi yaptı. Yapılan deneyde 10 santimetre uzunluğundaki "akıllı plastik", elektrik dalgalarıyla esnetiliyor. Bu arada plastiğin altındaki hava kesecikleri önden arkaya doğru itiliyor ve tabaka havada hareket ediyor.
 
Applie Physics Letters dergisinde yer alan makaleye göre "uçan halı" saniyede bir santimetre hızla hareket ediyor. Ancak tasarımda yapılacak değişikliklerle bu hızın saniyede bir metreye çıkabileceği belirtiliyor.
 
Projenin mimarı olan doktora öğrencisi Noah Jafferis, ilham kaynağının Princeton'da doktoraya başladıktan kısa süre sonra okuduğu bir matematik makalesi olduğunu söylüyor. Jafferis bu makaleyi okuduktan sonra nano-mürekkeple elektronik devreler basma konusunda çalışmaktan vazgeçip, 1001 Gece Masalları'ndan çıkmışa benzeyen bu projeye başlamış.
 
Jafferis'in araştırma grubunun başkanı olan Profesör James Sturm da projenin bazen çılgınca göründüğünü kabul ediyor. Profesör Sturm "Yüksek frekanslarda deforme olduğu için, plastik tabakanın hareketlerini kontrol etmek hayli zor oldu." diyor.
 
Princeton ekibi bu zorluğu da malzemenin her yerine alıcılar takıp, iki yıl boyunca gözlemler yaparak aşmış.
 
İNSAN TAŞIYABİLİR Mİ?
 
Jafferis'e ilham kaynağı olan makaleyi yazan Harvard Üniversitesi Profesörü Lakshminarayanan Mahadevan haberi duyunca hem şaşırdığını, hem de çok sevindiğini belirtiyor.
 
Noah Jafferis ise "uçan halı"larının şimdilik yere yakın uçmak zorunda olduğunu, hareketin hava keseciklerinin plastik tabaka ile yer arasında sıkışmasıyla meydana geldiğini söylüyor. Ayrıca yalnızca birkaç santimetre ilerleyebiliyor; çünkü ağır bataryalara bağlı.
 
Ekip şimdi, bu zorluğu aşmak için güneş enerjisiyle işleyen yeni bir model üzerinde çalışıyor. Ancak "uçan halının" üzerinde bir insan taşıması, şimdilik daha küçük bir olasılık gibi görünüyor. Şu anki teknolojiyle plastik tabakanın bu ağırlığı tartabilmek için 50 metre genişliğinde olması lazım.
 
Fakat tozlu ortamlarda boğulup kalan motorlardan, çarklardan daha iyi performans göstereceği için gelecekte örneğin Mars'ta kullanılması mümkün.
 
ntvmsnbc