Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şube Başkanı Dr. Mühendis Mustafa Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, petrole bağımlı ürünlerin geri dönüştürülememesi nedeniyle hem daha fazla enerji tüketimi olduğunu hem de cari açığın giderek arttığını söyledi.
 
Arz maliyetlerinin arttığı, enerjide muhtemel bir zammın kaçınılmaz hale geldiği şu günlerde yaşanabilecek duruma en etkili çözümün enerji verimliliğinden geçtiğini belirten Uysal ''Türkiye'nin 2010 enerji tüketim oranı 208 milyar kwh saat. Türkiye'de toplamı 350 bin tonlara ulaşan plastik atıkların enerjiye dönüştürülmesi halinde 3.4 milyar kwh enerji elde edilecek ve 1.5 milyon kişinin bir yıllık enerji ihtiyacı karşılanmış olacak'' dedi.
 
Enerji verimliliği ve geri dönüşümü, ''evsel ve tehlikeli atıklar'' olarak değerlendirdiklerini dile getiren Uysal, şöyle devam etti:
 
''İlk etapta evsel atıklar konusunda çalışıyoruz. 1 litrelik şeffaf bulaşık deterjanı kutusu, yaklaşık 20 gram ağırlığında. Bir milyon kutudan, 120 kişinin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak enerjiyi sağlayabiliriz. Buna çamaşır suyu, sıvı sabun gibi ürünlerin plastik şişeleri ile son yıllarda aşırı tüketilen su şişelerini de katarsak, Bursa'nın enerji tüketimine denk enerjiyi üretilebiliriz.''
 
Uysal, plastik malzemelerin geri dönüşümü sağlandığı takdirde ithalatta yüzde 5'e varan azalma yaşanabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
''Araştırmalara göre, bir milyon pet su şişesi kapağı, 655 kişinin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Son 10 yılda Türkiye'deki hane sayısının yüzde 20'lik bir artışla 18 milyonlara çıktığı belirlendi. Bu da 18 milyon haneye bu ürünlerden en az birinin girdiği anlamına gelmektedir. Özellikle ev temizleyicileri, otomobil, ev bakım ve bahçe ürünleri büyük oranlarda tüketiliyor. Rakam itibarıyla az da olsa temel hedef toplumda verimli bir tüketici anlayışının sağlanmasıdır.''
 
-PAGDER'İN GÖRÜŞÜ-
 
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Bursa Şube Başkanı İlker Biliktü ise enerji verimliliği ve geri dönüşümün hayati önem arz ettiğini söyledi.
 
Toplum sağlığına katkı verecek ve ithalat girdi maliyetlerinin azaltılmasına çok büyük destekler sağlayacak bütün projelere destek verdiklerini belirten Biliktü, şunları kaydetti:
 
''Geri dönüşüm plastiklerinden ekonomiye ciddi katkılar sağlanıyor. Sanayiciler olarak genel girdi maliyetlerimizin yüzde 30'unu enerji maliyetleri oluşturuyor. Elektrik ve doğal gaza yapılacak olası bir zam üretimimizi ciddi anlamda etkiliyor. Türkiye plastik madde ihtiyacının çoğunu ithal eden bir ülke. Öte yandan geri dönüşüm projeleri sayesinde toplum bilinçlenmiş oluyor.''