Her şey, Arap Birliği ve İslam Konferansı Örgütü"nün dünya gazetelerine verdiği bir ilanla başladı.
İlan, Türkiye"deki gazetelere de verildi.
İlanda, hem Arap Birliği"nin, hem de İslam Konferansı Örgütü"nün, İsrail-Filistin sorununun çözümü için, Arap barış planına destek verdiği yazıyordu.
Buraya kadar her şey iyiydi.
Ancak ilana bayraklar konulunca, işler karıştı.
Çünkü ilanın tam ortasında, İsrail-Filistin sorununa atıfta bulunmak için, İsrail ve Filistin Bayrakları konuldu.
İlanın etrafına ise, İKÖ üyesi ülkelerin tümünün bayrakları yerleştirildi.
Ancak sabah gazetelerde bayrağı gören İran yönetimi adeta delirdi.
Çünkü, İran bayrağı ile, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad"ın “haritadan silinmelidir” dediği İsrail"in bayrağı aynı ilanda, üstelik altlı-üstlü şekilde yer almıştı.
Tahran yönetimi derhal, tüm Büyükelçiliklerine “acil” koduyla talimat gönderdi; “İran bayrağı ile İsrail bayrağı nasıl aynı ilanda yer alır. Derhal protesto edin, el koyun, düzelttirin”

TÜRK GENEL SEKRETERE PROTESTO

İran öncelikle, Önce İKÖ nezdinde temasa geçti ve örgütü protesto etti. İKÖ"nün Türk genel sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu"na, “Bize sormadan, nasıl böyle bir ilan verirsiniz? Üstelik bir de ilana nasıl İsrail ve İran bayraklarını yan yana koyarsınız?” diye çıkışıldı.
Ardından, sıra ilanların yayınlandığı ülkelere geldi.
Arap Birliği ve İKÖ"nün ilanı, Türk gazetelerinde de yer aldığından, İran"ın Ankara Büyükelçiliği de derhal harekete geçti.
Büyükelçilik de, resmi bir bildiri yayınlayarak, “ilanla İran"ın bir ilgisi olmadığını”, bu ilanın “İran"a haber verilmeden ve izni alınmadan yayınlandığını” açıkladı.
İran Büyükelçiliği"nin bildirisinde şöyle denildi;
“ İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği olarak, İran İslam Cumhuriyeti bayrağına İsrail bayrağı yanında yer verilmesine şiddetle itirazlarımızı bildirir ve belirtmek isteriz ki, İslam Konferansı"na üye ülkelere danışılmaksızın ve onların görüşü alınmadan İslam Konferansı Örgütü ismine ve amblemine İsrail rejimi bayrağının yanında yer verilmesi gibi bu tür bildiri yayınlanması yanlış bir davranış olup böyle bir girişim aynı zamanda söz konusu örgütün kurallarına da aykırılık teşkil etmektedir…”
Şimdi İranlılar, harıl harıl, “Tahran yönetimine karşı bu komplonun arkasında kimin olduğunu” bulmaya çalışıyorlar