Kuşadası"nda Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi (KGYS) bünyesinde oluşturan ve 1 Ağustos"ta hizmete giren Türkiye"nin en modern Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) kısa sürede amacına ulaşmaya başladı. Mobese sisteminin bir parçası olan ve en kapsamlı şekilde Türkiye"de ilk kez Kuşadası"nda uygulanmaya başlanan Plaka Tanıma Sistemi (PTS) sayesinde Kuşadası"nda 11 günde aranan ve hacizli toplam 20 araç ele geçirildi.
Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, 1 milyon 100 bin YTL"ye mal olan MOBESE projesinin 27 sabit, 19 hareketli olmak üzere toplam 46 kameradan oluştuğunu ve sistem içerisinde Selçuk ve Söke çıkışları ile Çamlık kavşağında 3 adet plaka tanıma sistemi bulunduğunu söyledi. Her türlü hava şartlarına dayanıklı ve gece görüş kabiliyeti yüksek sistem sayesinde Kuşadası"nın giriş ve çıkışlarının kontrol altında tutulduğunu belirterek, “Plaka tanıma sistemiyle ilçeye giren veya çıkan, suça karışmış, çalıntı ve hacizli araçlar anında tespit ediliyor. Sistemin kurulduğu 11 gün içerisinde 2 çalıntı araç ile 18 hacizli araç plaka tanıma sistemiyle ele geçirildi" dedi.
Plaka tanıma sistemi ile yüz tanıma sistemi Avrupa ve Amerika"daki benzerleriyle aynı ve son teknoloji ile geliştirildiğine dikkati çeken Emniyet Müdürü Zeybek, “Türkiye"de organize suç örgütlerinin kullandığı, her hangi bir nedenle suça karışmış araç ve kişileri bir veri bankasında topladık. Yüz ve plaka tanıma sistemiyle bu veri bankasını sürekli güncelliyoruz. Böylelikle herhangi bir suça karışmış, aranan kişi veya araçlar Kuşadası"na giriş yaptığı anda sistem alarm vererek bunu haber veriyor. Kontrol merkezi de en yakın ekibi yönlendiriyor" diye konuştu.
Kuşadası'nın en hareketli alanlarına kurulan 37 önemli bölgede, 27 sabit, 19 hareketli olmak üzere 46 IP kamerayla ana arterler, plajlar, kavşaklar ve yaya bölgelerinin 24 saat izlendiğini anlatan Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, “MOBESE kameralar sayesinde suç ve suçlularla mücadele etkinliğimizi en üst seviyeye çıkardık. 46 kamerayla ilçenin bulvarları, caddeleri, plajları ve yaya bölgelerinin 24 saat izliyoruz. Sisteme ihtiyaç duyulduğunda yeni kameralar eklenecek, kırmızı ışık ihlallerini tespit sistemi ile bazı bölgelerde megafonla ses iletim sistemlerinin de önümüzdeki günlerde hizmete girmesini planlıyoruz" dedi.