ANKARA - Hürriyet

ABD ABD yönetimi, "PKK"ya karşı ayrıntılı istihbarat" için verdiği sözü yerine getirmeye başladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları Konseyi 17. Toplantısı sonrası soruları yanıtlarken, günlük ve ayrıntılı istihbarat bilgisi aktarılabilmesi için Türkiye ve ABD arasında ortak bir istihbarat merkezi (Joint Intelligence Center) kurulduğunu açıkladı. Buraya gelen "sıcak" istihbaratlar doğrudan operasyonlarda kullanılabileceği belirtilirken, PKK sorununun siyasi ve tarihi boyutları olduğunu belirten Bryza da, "Tek bir siyasi çözüm yok. Adımlar üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ

Bryza, 8 Türk askerinin kaçırılması olayının kabul edilemez olduğunu ve askerlerin özgürlüklerine kavuşması için ellerinden geleni yaptıklarını da belirtti. Şehit ailelerine ve yakınlarına ABD hükümeti olarak en derin taziyelerini ilettiklerini belirten Bryza, şunları söyledi: "Rehinelerin serbest bırakılması için Irak ve Türk hükümetleriyle elimizden geleni yapıyoruz. PKK tehdidinin ortadan kaldırılması için bir çok söz verdik ve arkasındayız. Sözlerimizi yerine getirmemiz gerekiyor. Ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Türk ve Irak hükümetleriyle işbirliğinde ilerleme kaydettik. Evet, somut sonuçlara ulaşmamız gerektiğini biliyoruz. Bunun Karadeniz topluluğunun çıkarına olduğunu da biliyorum."

HİÇBİR ŞEY İMKÁNSIZ DEĞİL Bryza, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani"nin, PKK terör örgütü mensuplarını yakalamalarının ve Türkiye"ye teslim etmelerinin mümkün olmadığına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine de, "Hiçbir şey imkánsız değildir. İşbirliği yapılırsa neden imkánsız olsun" dedi. Bir soru üzerine, önceki günkü MGK"da Irak"a yönelik alınan kararları bilmediğini belirten Bryza, Türkiye"nin neden sabrının tükendiğini anladıklarını sözlerine da ekledi.