Son dönemde terörle mücadelede yaşanan gelişmeler ve belirginleşen yeni konsept Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ve GenelkurmayBaşkanı Orgeneral Necdet Özel’i gündeme taşıdı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’e, bu bağlamda gündemdeki konulara ilişkin sorular ilettim. Özel, Uludere’de yaşanan son olayla ilgili olarak savcılığın gizlilik kararı alması nedeniyle bu konuyla ilgili sorularımıza yanıt vermedi. Diğer sorulara ise ayrıntılı yanıtlar verdi. Özel’e ilettiğim sorular ve yanıtları şöyle:

‘Hayatımız pahasına insancıl davranıyoruz’

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde meydana gelen bir operasyona ilişkin görüntülerin kamuoyuna yansımasının ardından, terörle mücadele kapsamında konsept değişikliği yaşandığı yorumları yapıldı. Son dönemde “insani” hassasiyetleri ön plana çıkaran görüntülerin kamuoyuna yansıdığı bir döneme girildiği gözlenmektedir. Bu bir konsept değişikliği midir? Nedenleri nelerdir?
TSK’nın teröristle mücadelede uyguladığı konsept alan hâkimiyeti/kontrolü kopseptidir. Bu konseptin esası, yurtiçinde bölücü terör örgütü mensuplarını arayıp bulmak ve etkisiz hale getirmek, sınır ötesinde Irak kuzeyinde yerleşmiş olan örgüt mensuplarına sınır ötesi kara ve hava harekâtı yaparak etkisiz kılmak ve sınır güvenliğini sağlamaktır.
Bugün ortaya çıkan görüntüler aslında yeni bir görüntü değildir. Biz geçmişte olduğu gibi bugün de teröristlere (ki bu kelimeyi kendi vatandaşlarımız için kullanmayı hiç arzu etmiyoruz. Bize göre bunlar çeşitli nedenlerle kandırılmış kişilerdir) gerek insani mülahazalar ve gerekse kanunların öngördüğü şekilde, başlangıçta hep teslim olmaları yönünde telkinlerde bulunuyoruz. Ancak bölücü terör örgütünün yaptığı propagandalar ve baskılar nedeniyle, bizim bu çabalarımıza çoğunlukla ateşle karşılık verilmekte, korku nedeniyle de teslim olmak istememektedirler.
Son dönemde örgütün yaptığı propagandalara inanmayan kişiler teslim olmaktadır. Teslim oldukları zaman buna en çok biz seviniyoruz. Çünkü bu gençlerin nasıl kandırıldıklarını ve zorla nasıl dağda tutulduklarını biliyoruz. Bunların aileleri ile buluşmalarında oluşan o atmosferi gördükçe arkadaşlarımızın bazen kendi hayatlarını riske etme pahasına yaptıkları girişimlerin ne kadar önemli, ne kadar insancıl, ne kadar demokratik bir duruş olduğunu çok daha iyi anlıyoruz.

MİLLİYET YAZARI FİKRET BİLA'NIN KÖŞEYAZISININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...