İlk etapta donör olmak isteyenleri inceleyen yetkililer, Eskişehir Cezaevi"nde yatan mahkumun iliğinin Çelik"inkine benzediğini ortaya çıkardı. İzmir Buca Cezaevi"nde yatan Abdussamet Çelik"e, 2006"da İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi"nde ilik kanseri teşhisi konuldu. Çelik, 2008"de ilik nakli için İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Bunun üzerine Çelik"in hastane koşullarında 6 ay takibine karar verildi. Atatürk Hastanesi, Çelik"e kemik iliği nakli yapılacak uygun bir hastane bulunmasını istedi. Ankara, İstanbul ve İzmir savcılıkları uygun hastanenin belirlenmesi için çalışma yaptı. Bu arada Çelik, tedavi için özel af talebinde de bulundu.

TBMM devrede

Bu aşamada devreye TBMM"e girdi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi, DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, komisyonu başvuruda bulunarak, PKK eylemlerine katıldığı için ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alan Çelik"in tedavi sürecinin hızlandırılmasını istedi. Komisyon, bürokratik işlemlerin hızlandırılması amacıyla Adalet Bakanlığı"na başvurdu ve uygun iliğin bulunup nakledilmesini istedi. Bunun üzerine Bakanlık, Çelik"i Ankara"ya getirdi.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü"nün komisyona verdiği bilgiye göre, Çelik, Mayıs"ta Ankara Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevine gönderildi ve Ankara Tıp Fakültesi"nde tedavi altına alındı. Çelik"i kontrol eden hastane, “akraba dışı tarama yapılması ve dünya ilik bankası” ile de temasa geçilmesi kararı aldı. İlk olarak Çelik"le İzmir Buca Cezaevinde yatan ve donör olmak isteyen 28 arkadaşının bekletilen başvurusu dikkate alındı.

150 donör

Cezaevlerindeki seferberlikle donör olmak isteyenlerin sayısı 150"ye çıktı. Yapılan taramalar sonucunda ilk olumlu haber Eskişehir"den geldi. Eskişehir cezaevinde yatan bir mahkumun iliğinin Çelik"inkine benzediği tahliller sonucu ortaya çıktı. Ancak ileri tetkiklerin yapılması ve kesin sonuca varılması için donör olacak mahkum, İstanbul"a sevk edildi. Burada yapılan tahliller sonrasında tam uyum sağladığı kesinleşirse, en kısa zamanda ilik nakli yapılacak.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, komisyonun devreye girmesinin ardından yaşanan gelişmeleri sevindirici olarak nitelendirdi. Komisyona ilk başvuruya yapan Akın Birdal da “Olumlu haberler alıyoruz, sonucu bekliyoruz” dedi. / hürriyet