Abdullah Öcalan"ın çağrısı üzerine “iyi niyet” göstergesi olarak PKK tarafından Türkiye"ye gönderilecek olan 3 ayrı “barış grubu”ndan ikisi yarın Türkiye"ye giriş yapacak. DTP eşbaşkanları Ahmet Türk, Emine Ayna, DTP"li milletvekilleri, belediye başkanları, İHD ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin de bulunduğu kalabalık tarafından karşılanacak olan grup, Ankara"ya “barış yürüyüşü” yapmayı planlıyor.
Kandil ile Mahmur kampılarından yola çıkacak olan iki grup, Dohuk"ta buluşup Türkiye"ye birlikte giriş yapacak. Karşılama törenine 1999"da Öcalan"ın çağrısı üzerine “Kürt sorununun çözümü” için Türkiye"ye giriş yapan 1. ve 2. barış grubu üyeleri de katılacak. Cizre"den yola çıkacak olan araç konvoyu, Mardin üzerinden Diyarbakır"a geçecek ve burada kalabalık gruplar tarafından karşılanacak. Grup daha sonra havayoluyla Ankara"ya geçecek. Gelenlerin gözaltına alınma olasılığına karşı Şırnak ve Diyarbakır Barosu"ndan 20"yi aşkın avukat Habur Sınır Kapısı"nda bekleyecek.

Eyleme katılmayanlardan seçildi
Kandil ve Mahmur gruplarının ardından Avrupa"dan gelecek üçüncü barış grubunun İstanbul üzerinden Türkiye"ye giriş yapması bekleniyor. Özellikle Kandil ve Avrupa"dan gelecek gruplarda yer alacak örgüt üyelerinin Türkiye"de haklarında arama kararı olmayan ve eylemlere katılmayanlardan seçildiği bildirildi.
Mahmur"dan gelecek grup içinde yer almak için kamptan 400 kişinin başvurduğu öğrenildi. Bu kişiler arasından genç ve öğrencilerden 20-25 kişinin seçildiği, tamamının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu öğrenildi. Grup, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı"na yazılan mektupları, sınırda kendilerini karşılayacak olan yetkililere verecek. Grubun taleplerini içeren bir dosyanın da yetkililere sunulması bekleniyor.

1999"da da gelmişlerdi
Daha önce cezalandırılmışlardı: Öcalan"ın Kenya"dan Türkiye"ye getirildikten sonra 2 Ağustos 1999"da yaptığı çağrı üzerine PKK"nın, silahlı güçlerini Kuzey Irak"a çekmesi ardından bir grup örgüt mensubunun Türkiye"ye gelmesini istemişti.1 Ekim 1999"da örgüt yöneticilerinden Ali Sapan, Seydi Fırat, M. Şirin Tunç, İsmet Baycan, Sohbet Şen, Yüksel Genç, Yaşar Temur ve Gülten Uçar"dan oluşturulan “1. Barış ve Demokratik Çözüm Grubu”, Şemdinli"den Türkiye"ye giriş yapmıştı. Gruptakiler daha sonra yargılandı ve çeşitli cezalara çarptırıldı. 2. grup adına Haydar Ergül, Ali Şükran Aktaş, Aygül Bidav, İmam Canpolat, Yusuf Kıyak, Aysel Doğan, Hacı Çelik ve Dilek Kurt 29 Ekim 1999"da Avusturya"nın başkenti Viyana"dan havayoluyla Türkiye"ye geldikten sonra tutuklandı. Bu kişilerden Ergül ve Çelik halen Kandıra F Tipi Cezaevi"nde.

DTP: Onlar barış elçisi
DTP eşbaşkanları Türk ve Ayna yaptıkları ortak açıklamada, “teslim olmaya gelen PKK"lıların,” Kürtlerin barış ve çözüm konusundaki kararlılığının göstergesi olduğunu belirterek, “Barış elçilerine gösterilecek yaklaşım, aynı zamanda devletin ve hükümetin çözüm sürecine yaklaşımını ve bu konudaki samimiyetini ortaya koyacaktır.
Eğer sürece olumlu yaklaşılır ve cesur adımlar atılırsa Türkiye"nin önü açılacaktır. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye, bu süreçten demokrasisini ve barışını güçlendirerek çıkacaktır” dedi.

Türk: Zayıflık değil
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Dicle Haber Ajansı"na yaptığı açıklamada ise, bu girişimin 1999"daki gibi “zayıflık” göstergesi olarak değerlendirilmesi halinde ülke açısından büyük kayıp olacağını belirterek, “Bu gruplara gösterilecek tutum bundan sonraki süreci belirleyecektir. Bu bir fırsattır. Bunu görmemiz lazım” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın, eyleme karışmamış PKK üyelerine yaptığı çağrıda, etkin pişmanlık yasasını düzenleyen 221. maddeyi anımsatmasına tepki gösteren Türk, gelen gruplara çalışma yapması için uygun bir ortam sağlanmasını istedi. - milliyet