CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bir süre önce selden zarar gören Antalya'nın Kumluca ilçesi Beykonak Beldesi'ni ziyareti sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Baykal, iktidarın, şu ana kadar kafasında Türkiye'yi ayrıştıracak bazı politikaları hayata geçirmeyi planladıysa bile bunları yaşama geçiremediğini savunarak, "Türkiye'de bizi etnik temelde daha da ayrıştırılmış bir toplum haline getirecek adımlar kesinlikle atılmamalı" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Lideri Baykal, "PKK'nin artık terör yöntemini terk etme ve dağa çıkmış olan insanların dağdan inip, Türkiye'de normal yaşam için bir arayışa girmiş olmalarını memnuniyetle karşılıyorum" diye konuştu.

-"PKK TÖRÖRÜ GERİ TEPMEYE BAŞLADI"-

CHP Genel Başkanı Baykal, terör örgütü PKK'nin çok ciddi bir sorunla, sıkıntıyla karşı karşıya olduğuna değinerek şöyle dedi:

"Dünyada artık terör yoluyla siyasi sonuç elde etmek bütün insanların karşı çıktığı bir anlayıştır. Burada artık PKK sınıra gelmiştir. Bu işin artık bundan sonra geleceğe taşınabilir, sürdürülebilir bir yanı yoktur. PKK terörü geri tepmeye başlamıştır. Bu terörü yapanları toplum, kamuoyu mahkum etmeye başlamıştır. Bu işe bir son vermenin artık kaçınılmaz olduğu ortaya çıkmıştır. Bu gerçeğin PKK'liler tarafından da kabul edilmekte olduğunu görüyorum. PKK'nin artık terör yöntemini terk etme ve dağa çıkmış olan insanların dağdan inip, Türkiye'de normal yaşam için bir arayışa girmiş olmalarını memnuniyetle karşılıyorum. PKK'li teröristler artık silahı geçici olarak değil, kesin olarak bırakmalıdırlar. Silahlı mücadeleden vazgeçmelidirler. Türkiye'ye gelip, Türkiye'de toplum içinde kendilerine bir yer tutmaya çalışmalıdırlar. Bu kaçınılmaz hale gelmiştir. Türkiye'yi terörle bundan sonra tehdit etmeye devam etmenin kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur."

-"DOĞAL KARŞILAMAYIZ"-

Baykal, PKK terörünün sorumlularının, yeni bir döneme geçme kararını almış olduklarını umut ettiğini de ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu durum Türkiye üzerinden yapılmış bir pazarlığın ön ödemesi olarak anlaşılmamalıdır. Yani bazı insanlar dağdan indikleri için Türkiye, yanlış istikamette toplumumuzu ayrıştıracak, etnik temelde toplumumuzu bölecek, yanlış uygulamaların içine sürüklenmemelidir. Yani silahlı terörden vazgeçmelerinden memnuniyet duyarız ama bu vazgeçme karşılığında Türkiye'nin huzurunu, barışını, dayanışmasını, milli bütünlüğünü sarsmaya yönelik adımlar atılmasını, böylesine tavizler verilmesini kesinlikle doğal karşılamayız.

Türkiye üzerinde kimsenin pazarlık yapmaya hakkı yoktur. Türkiye üzerinde bir pazarlık yapıp sonra bu pazarlığın ilk ödemesi diye silahlı mücadeleden bazı insanların vazgeçmesini, kamuoyumuzun bu tavizleri vermek üzere yönlendirilmesi için bir bahane haline dönüştürülmesini kesinlikle uygun görmeyiz."

-CHP'NİN KARARLI TUTUMU SONUCU AKILLARDAN GEÇEN ADIM ATILAMADI"-

CHP Genel Başkanı Baykal, Açılım politikasıyla bir şeyler yapılmak istendiğini, yapılmak istenen şeyler konusunda kendilerinin toplumu uyaran, yanlışlara karşı çıkan, Türkiye'yi ayrıştıracak politikalara engel olan bir tavır takındıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"İktidar, şu ana kadar eğer kafasının arkasından, Türkiye'yi ayrıştıracak bazı politikaları hayata geçirmeyi planladıysa bile bunları yaşama geçirememiştir. CHP'nin bu konuda takındığı tavır çok belirleyici olmuştur. Çok büyük ölçüde CHP'nin kararlı tutumu dolayısıyla akıllardan geçen adımlar atılamamıştır. Şimdi 'PKK artık iniyor, o zaman biz de bir şeyler yapalım' diyerek kabul edilemez, Türkiye'yi ayrıştıracak, Türkiye'de bizi etnik temelde daha da ayrıştırılmış bir toplum haline getirecek adımlar kesinlikle atılmamalı." - ANKA