Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esed'e karşı başlatılan gösterilerin ardından PKK'nın Suriye kolu olduğu öne sürülen Demokratik Birlik Partisi (PYD) Suriye'nin kuzeyindeki kentlerde dil okulları ve kültür merkezleri açıyor.
Türkiye'nin Esed yönetimine yaptığı baskıyı artırması ve 9 maddelik yaptırım kararını açıklaması gözleri PKK'nın Suriye'de son zamanlarda arttığı belirtilen faaliyetlerine yöneltti. PKK'nın Suriye kolu olduğu öne sürülen PYD'nin Suriye yönetimiyle gizli anlaşma yaptığı iddiaları ve PYD'nin yönetim karşıtı gösterilerine rejim tarafından daha müsamahalı yaklaşılması dikkat çekiyor.

ÖCALAN’IN DÜŞÜNCESİNİ BENİMSEDİK

PYD Başkanı Salih Müslim Muhammed, siyasi baskılar dolayısıyla geçen yıl Irak'a kaçarak Kari dağındaki PYD kampında kaldı ve bu yıl olayların başlamasının ardından diğer PYD üyeleriyle birlikte Suriye'ye dönerek Kamışlı'daki gösterilere katıldı. Kurdwatch sitesinde yayımlanan bir röportajında Abdullah Öcalan'ın felsefesini benimsediklerini ama kimseden emir almadıklarını savunan Muhammed, bu felsefenin Suriye Kürtleri için en iyi çözümü sunduğunu öne sürüyor. Mülakatta, dil kursu ve kültür merkezi açmaktaki amaçlarının "demokratik özerkliğe geçişi sağlamak" olduğunu ifade eden Muhammed, "Toplum henüz bu kurumlara ihtiyacı olduğunun farkında değil. Şu anda Suriye'de bu tür okullar ve kültür merkezleri açmak için en iyi fırsatı bulmuş durumdayız, her ne kadar bu adımlar sembolik olsa da" ifadelerini kullanıyor.

Silahlı 3 bin kişi var

PKK’lı Muhammed El Kürdi örgütün üst yöneticilerinin Suriye yönetimiyle çalıştığını, bölgede Kürtler’in bir tampon oluşturmaya başladığını da anlattı, Esed’in “rejimin düşmesi halinde bölgede deprem etkisi yaratır” sözlerinin, bölgedeki Kürtler’in Türkiye’ye rahat vermeyeceğinin sinyalini verdiğini vurguladı. Örgütün bölgedeki köylere kadar gidip destek arayışı başlattığını belirten El Kürdi, bölgede 3 binden fazla silahlanmış gönüllü olduğunu kaydetti.