Başbakan Erdoğan'a Oxford İslami Etütler Merkezi'nde öğrencilerin sorularını yanıtladı. Avrupa'nın PKK liderlerini sakladığı şeklindeki sorusuna Erdoğan net cevap verdi.

Başbakan Erdoğan, Oxford İslami Etütler Merkezi'nde, ''Medeniyetler İttifakı ve Türkiye'nin Rolü'' konulu konferansta G-20 Zirvesi için İngiltere bulunduğunu anımsatarak toplantıda finansal krizin ele alındığını hatırlattı. Bu tür toplantıların insanlığın krizden kurtulmasına vesile olmasını dileyen Erdoğan, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.

İslami finans kuruluşlarının faaliyetlerinin küresel krizin çözümünde bir rolünün olup olmayacağı sorusunu yanıtlarken dünyada faaliyet gösteren bu tür kuruluşların Türkiye'de de bulunduğunu belirten Erdoğan, ''Bu gittikçe rağbet gören bir bankacılık, İngiltere'de, ABD'de, bu sistem üzerinde bu bankacılık gittikçe gelişiyor'' dedi.

Bu finans kuruluşlarının şirket yapısının da olduğunu ifade eden Erdoğan, başarı ya da başarısızlığın yönetim kadrosuyla olacağına dikkati çekti. Eğer yönetimler gerçekten başarılıysa, netice alınabileceğini vurgulayan Erdoğan, ''Bunlar sonuçta birer şirkettir. Başarılılar sonuç alıyor, başarısızlar batıyor'' diye konuştu.

Erdoğan, Hükümet'in AB'ye girme yönünde belirlediği bir tarihin olup olmadığı sorusunu şöyle yanıtladı: ''Bir defa bugüne kadar AB'ye girmek isteyen ülkelerin hiç birisi belirledikleri tarihlerde AB'ye girememiştir, çok ilginçtir. İngiltere 11 yıl AB'ye girmek için mücadele etmiştir, hep direkten dönmüştür. İngiltere 11 yıl beklediğine göre herhalde bizim biraz daha beklememiz lazım. Bunun için bir takvim belirlemek zor. Sağolsun dışardakiler bu takvimi belirliyorlar. Bazıları '2015-2016' diyor. Fakat biz dersimizi çalışıyoruz, şu andaki bütün fasıllar üzerinde yoğun bir şekilde çalışılıyor. Fakat benim üzüldüğüm bir şey var; adeta bu müzakere sürecini bir rutine bağladılar. Her dönemde iki fasıl açılıyor. Geçenlerde Sayın Barosso'ya söyledim. 'Bu bazen üç bazen bir olamaz mıdır?' Yani niçin hep iki. O da gülmeye başladı. 'Bunun üzerinde de durmak gerekir' dedim. Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, onlara da söyledim. İsveç'e de söyledim. Bunu bir değerlendirmek lazım. Öyle ya dersimizi çalışıyoruz, bir kere de üç olsun. Çünkü 'bu rutin gidiş değişsin' dedik. Hem hak veriyorlar, ama ikiden de fazla yapmıyorlar. Tabii iki de olsa biz yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Kaldı ki süreci çalıştırıyoruz. Yani kurumları buna göre ülkemizde çalıştırıyoruz. Çalışmalarımız kararlılıkla devam ediyor, bundan sonra da her alanda, siyasi, askeri, ekonomik, ticari alanlarda devam edecek.''

Erdoğan, bir katılımcının İngiltere'de yaşayan İslam topluluk önderlerinden olduğunu belirttiği Davut Abdullah'ın son dönemde ortaya koyduğu fikirleri sorması üzerine, kendisini tanımadığını belirterek, ''Cehaletime verin tanımıyorum'' diye konuştu.

TERÖR

Erdoğan, ''PKK terörünün Avrupa'dan destek bulduğunu biliyoruz. Bu konuda Türkiye ne yapacak?'' sorusuna şu karşılığı verdi: ''Tabii beklediğiniz cevabı biliyorum, fakat bu noktada AB üyesi ülkelerle çoğu zaman çatışıyoruz diyebiliriz. Zira PKK'yı terör örgütü olarak tanıyor bütün ülkeler. PKK'yı terör örgütü olarak tanıyorsan yaptırımlarını niçin ortaya koymuyorsun? Mesela terör örgütünün liderlerinin nerede olduklarını biliyorlar, yakalıyorlar, güvenlik anlaşmalarımız var, 'teslim edin' diyoruz, teslim etmedikleri gibi bir de bakıyoruz ki Erbil'den dağa gönderilmiş. Tabii bu bizim problemimiz, derdimiz. Biz sürekli olarak bu baskımızı kendilerine anlatarak yineliyoruz. G-20 Zirvesi'nde de bazı liderlere, sıkıntılarımız oldu, onları anlattım. Kendilerine bu konuyla ilgili düşüncelerimizi ısrarla vurguladım. Yalnız şu görünüyor son zamanlarda; terör örgütü mensuplarına karşı bir alan daralması var. Bunu hissediyoruz. Teröristlere mali kaynak temini de aslında terörle mücadelede yasaktır, ama buna karşı sessiz kaldıklarını görüyoruz ve biz uyarılarımızı yaptık, yapıyoruz. Yazışmalar da oluyor. Tabii benim kısa zaman önce AB liderlerine bir mektubum oldu. Bu mektupta hassasiyetlerini istedik.''

Başbakan Erdoğan, tarımla ilgili bir soruyu yanıtlarken de Türkiye'nin GAP gibi projeleri hayata geçirmek için yoğun faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Erdoğan'ın konferansını eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün oğlu Ahmet Gül ile çok sayıda katılımcı izledi. Konuşmanın ardından pek çok katılımcı Başbakan Erdoğan ile hatıra fotoğraf çektirdi.

HABER 7