ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffery, terör sorununu çözmek için başlatılan 'Demokratik Açılım'la ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gazetecilerin Ankara temsilcisi ile bir araya gelen Jeffery, “Biz 'Demokratik Açılım'ı destekliyoruz. Ancak bu bizim projemiz değil” dedi.

ELİNİZİ ÇABUK TUTUN

ABD'nin 2011 yılı Aralık ayına kadar Irak'tan çekilmeyi tamamlayacağını belirten Jeffery, “Biz biliyoruz ki Irak'taki Amerikan rolü yavaş yavaş azalıyor. Türkiye'ye yardım etmek için çaba gösteriyoruz. Bu tarihe kadar bu iş bitmeli diyoruz” diye konuştu.

Dağlıca ve Aktütün saldırılardan sonra ABD ve Türkiye arasında başlayan istihbarat paylaşımını anlatan ABD Büyükelçisi, “Biz Türkiye'nin PKK'ya karşı askeri operasyonlarını destekliyoruz. 'Demokratik Açılım'ı da destekliyoruz. Bu konu çok hassas bir iç siyasi tartışma konusu. O nedenle biz konuşmuyoruz. Ama olay hiçbir şekilde bir Amerikan planı değil” dedi.

PKK elebaşlarıNIN uyuşturucu kaçakçısı olarak ilan edip, ABD'deki mal varlığına el konulması için karar aldıklarını hatırlatan Büyükelçi Jeffery, bu konuda Avrupa ülkelerine de telkinlerde bulunduklarını söyledi.

İSRAİL'İ UYARIYORUZ

Türkiye ile İsrail arasında gerilen ilişkileri değerlendiren Jeffery, "İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapmak istiyorsanız ilişkileri eşit mesafede tutmanız lazım" dedi. İsrail'i barışın sağlanabilmesi için adım atmaları gerektiği yönünde telkinde bulunduklarını anlatan Jeffery, "Yeni hükümeti ikna etmeye çalışıyoruz. Barış için birkaç risk almanız lazım diyoruz" şeklinde konuştu.

'Dağdan iniş' de HSYK'yı rahatsız etti

Ergenekon soruşturmasına karşı çıkan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu PKK'lıların teslim olmasından rahatsız oldu. Yazılı açıklama yapan HSYK, Habur'dan Türkiye'ye giriş yapan teröristlerin sınır kapısında sorgularının yapılarak serbest bırakılmasını eleştirdi. HSYK, CMK'nın tüm şüpheli ve sanıklar hakkında aynı biçimde uygulanması gerektiğini belirterek, “Aksine yaklaşımlar kurul üyeleri tarafından dikkat ve titizlikle izlenmektedir” dedi./yeni şafak