Üç şifre: Habur, anayasa ve tebrik gezisi


Baskın Habur’un yıl dönümünde, yeni anayasa için Meclis’te yapılan ilk toplantı günü ve CumhurbaşkanıAbdullah Gül’ün bölgeye yaptığı ziyaretin ardından gerçekleşti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında AK Parti, CHP, MHP ve BDP’nin bildirdiği üç isim sivil anayasa için çalışmalarına dün saat 10.00’da başladı. Şehit haberi toplantıda “Yeni anayasa süreci sabote ediliyor” şeklinde yorumlandı. 

GÜL’ÜN GİTTİĞİ BİRLİK HEDEF 

Cumhurbaşkanı Gül, hafta sonunda Van, Hakkari, Şırnak ve Siirt’i kapsayan bir gezi gerçekleştirmişti. Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in de eşlik ettiği bu gezide geceyi Hakkari Dağ ve Komando Tugayı’ndan geçirmişti. Saldırıda hedef alınan birliklerden biri Gül’ün ziyaret ettiği Çukurca 21. Jandarma Tugay Komutanlığı. Demokratik Açılım sürecinde ise PKK’lı bir grup Habur Sınır Kapısı’ndan 19 Ekim 2009’da Türkiye’ye gelmişti. Terör saldırıları sebebiyle açılım sekteye uğrarken, bu gruptan bazı isimler ‘terör örgütü üyesi’ oldukları gerekçesiyle hapis cezalarına çarptırılmıştı. Örgütün ‘zaman ayarlı’ diğer saldırılarından bazıları da şöyle: 

REFERANDUM: 21 Ekim 2007’deki Dağlıca baskını Cumhurbaşkanı’nın halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği oylamasının yapılacağı gün gerçekleşti. 

OBAMA ZİRVESİ: 7 Aralık 2009’da, Başbakan Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşme öncesinde Reşadiye’de 8 asker şehit edildi. 

ERGENEKON: 1. Ergenekon iddianamesi 25 Temmuz 2008’de mahkemece kabul edildi. 2 gün sonra, Güngören’de 17 sivil öldürüldü. 

K. IRAK’LA DİYALOG: Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi ile görüşmelerin hızlanmasının ardından 4 Kasım 2008’de Aktütün Karakolu basıldı: 17 şehit. 

BEYAZ SARAY: Erdoğan-Obama arasındaki zirve öncesinde 20 Eylül 2011’de Ankara’da bombalı saldırı düzenledi. 5 sivil hayatını kaybetti.

HABER: Bilal ÇETİN-BUGÜN