PKK"nın ölüm listesinde olduğunu belirten Tonçer, savcıların TSK"nın kanun dışı faaliyetlerini anlatması halinde sanık olmayacağını teklif ettiğini öne sürdü

Ergenekon davasının dünkü duruşmasında savunmasını yapan tutuklu sanıklardan PKK itirafçısı Abdulmuttalip Tonçer, Ergenekon sanıkları tarafından faili meçhul cinayetlerde kullanıldığı iddia edilen “ölüm kuyuları”yla ilgili olarak, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi"nde gerçekleştirilen faili meçhul olayların yüzde yüzünü PKK gerçekleştirdi” dedi.

"PKK beni kandırdı"
Silivri Cezaevi"nde görülen Ergenekon davasının 49. duruşmasında “Ergenekon terör örgütü üyesi olmak” ve “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek”tan tutuklu bulunan Tonçer savunma yaptı. Tonçer, 1990"da 17 yaşında kendisinin PKK tarafından kandırıldığını, 1993"te de PKK"nın öldürmek için kaçırdığı köy korucusunu da yanına alarak teslim olduğunu anlattı.
Tonçer, “Ben ve ailem, PKK"nın ölüm listesindeyiz” dedi.
Tonçer, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar Zekeriya Öz ve Mehmet Ali Pekgüzel"in ifadesini aldığını ancak iddianameye ifadelerinin bir kısmının yanlış geçtiğini savundu. Öz ve Pekgüzel"in kendisine, Türk Silahlı Kuvvetleri"nin kanun dışı faaliyetlerini anlatması halinde sanık olmayacağı yönünde teklifte bulunduğunu da ileri süren Tonçer, “Gizli tanık olmam istendi. Ergenekon terör örgütü faaliyetlerini anlatırsam sanık olmayacağımı söylediler” dedi. Savcıların iddianame aracılığıyla adresini deşifre ettiklerini söyleyen Tonçer, “Başıma bir şey gelirse bunun sorumlusu Öz, Pekgüzel ve Adalet Bakanı"dır” dedi.
Diyarbakır Cezaevi"nde yattıktan sonra askerliğini yaptığını anlatan Tonçer, komutanlarının kendisini görücü usulüyle evlendirdiğini ve orduevinde düğün yaptırdığını belirtti. Tonçer"in talebi üzerine düğünün video görüntüsü mahkemede gösterildi. Muş Valisi"nin konuşmaya başlamasından sonra Tonçer video gösterisinin durdurulmasını istedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi"nin 27 Kasım 2008"deki talep üzerine Genelkurmay"a yazdığı yazıya cevap geldi. Genelkurmay, “MİT"in kendilerine 3 Temmuz 2002"de gönderdiğini ifade ettiği Ergenekon-Lobi belgeleri ve Tuncay Güney"in anlatımlarına dair bilgilerin” kayıtlarında bulunmadığını bildirdi.


MİLLİYET