"İrlanda tarihini okudum ve İrlanda'daki barış sürecine katılan isimlerle görüştüm. Bu mücadelenin gelişim sürecini iyi biliyorum. Türkiye'nin de bizim problemimizi İngilizler gibi çözmesini istiyorum."

İngilizler İskoçyalılar'ın taleplerini onlara bir parlamento vererek çözdüler. Türkler'in de bize aynı şeyi vermesi gerekiyor"

"Kürtler savaşa devam etmek istemiyor. Türkiye'nin sınırları içinde barışçıl ve demokratik bir çözüm istiyoruz."

"Türkiye'nin kararını verebilmesi için 1 Haziran'a kadar pasif savunma emri verdim. Her iki toplumun da birbirini affetmesi gerek. Herkes bu sürecin içinde yer almalı. Abdullah Öcalan da dahil. Barış için affetmek şart. Kürtler ve Türkler yeni bir sayfa açmalı."

Times, "PKK lideri Türkiye'ye savaşı bitirmek için zeytin dalı uzattı" başlığıyla verdiği röportajda Hasan Cemal'in Kandil röportajının süreçteki en önemli gelişme olduğunu kaydetti
PKK'nın liderliğini fiilen yürütmekte olan Murat Karayılan, İngiliz Times gazetesine göre, Türkiye'ye "Kürt parlamentosu karşılığında savaşı sona erdirme" teklifinde bulundu. Times gazetesi, Anthony Loyd imzasıyla yayınlanan mülakatta, Murat Karayılan'ın "Uzattığımız zeytin dalı, Türkiye ile 25 yıldır süren savaşı bitirebilir" dediğini aktardı. Gazete sorunun çözümünde ilerleme potansiyelinin Murat Karayılan'ın bu ay içinde gazeteci Hasan Cemal ile buluşması sonrasında ortaya çıktığını yazdı. Haberde Karayılan'ın bu mülakatta "PKK'nın Türkiye'deki 12 milyon Kürt için bağımsız bir devlet talebinden vazgeçme niyetinin altını çizdiği ve aralarında ateşkes ve savaşı bitirme müzakerelerinin de bulunduğu, barışa giden bir dizi adım teklif ettiği" hatırlatıldı. Karayılan Times'a yaptığı açıklamada ise "İngiltere'nin İskoç halkına kendi parlamentolarını vererek, İskoçların iradesini kabul ettiğini, kendilerinin de Türkiye'den aynı şeyi istediklerini" söyledi. Buna göre İrlanda'nın izlediği süreçte yer alanlarla da konuştuğunu ve İrlanda tarihini araştırdığını söyleyen Karayılan, "Türkiye'nin bu sorunu İngiltere'nin İrlanda problemini çözdüğü gibi çözmesini istediklerini" söyledi. Times Türkiye'nin teklifini düşünmesi için Karayılan'ın 6,000 PKK savaşçısına 1 Haziran'a kadar pasif savunma emri verdiğini de yazdı. Gazete "bu mühletin bir haftadan az bir süre içinde dolacağını, ancak Türkiye'de de Cumhurbaşkanı Gül'ün ifadesiyle 'ülkenin en büyük sorunu' olan bu konuda yoğun bir siyasi tartışmanın devam ettiğini" haberine ekledi.

PKK'lı kadın militan Dilşa'nın hikayesi: 17 yaşımda Suriye'den ayrıldım, ilk Türk askerini 19 yaşımda öldürdüm.

Times'ın haberinde ayrıca bundan 14 yıl önce 17 yaşındayken Suriye'deki evinden ayrılarak PKK'ya katılan Dilşa adlı bir PKK üyesi kadının anlattıkları da yer alıyor. Times gazetesi, 'savaş sona erdiği takdirde' ilk kez 19 yaşında iken bir Türk askerini öldürdüğünü ve 14 yıldır ailesi ile sadece bir kez telefonda görüştüğünü anlatan bu PKK üyesinin de 'ailesi ile temasa geçebileceğini' yazdı.