DTP'nin kapatılması istemiyle açılan kapatma davasında parti adına sözlü savunma yapan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, ''Mevcut yasalar, politikalar gerçekten sorunun çözümüne katkı sunmadığı için bugün bu sıkıntıları, acıları yaşadığımızı ifade etmeye çalıştık'' dedi.

Türk ile partinin hukuk komisyonu başkanı ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ın, Anayasa Mahkemesi heyetine yaptığı sözlü savunma 3 saat sürdü.

Savunmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Ahmet Türk, çağdaş değerlere, evrensel hukuku, uluslararası sözleşmeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği kararları göz önünde tutularak yeni bir yorumla davaya bakılmasını istediklerini söyledi.

Sözlü savunmada Türkiye'deki anayasanın uluslararası hukukla ne kadar ayrı düştüğünü olabildiğince ortaya koymaya çalıştıklarını belirten Türk, partisiyle ilgili ortaya konulan deliller üzerindeki görüşlerini söylediklerini ifade etti.

DTP'nin, ''kuruluşundan beri demokratik, sivil yöntemlerle sorunlara çözüm getireceğine inandığını'' anlatan Türk, ''Diyaloğun, uzlaşının, ortak aklın Türkiye'de bu çatışmalı süreci soran erdirebileceğine inandık. Eğer bugün bir çatışma varsa, bunun sorumlusu demokrasiyi, halkımıza, insanlarımıza çok görmekten kaynaklandığını ifade etmeye çalıştık'' diye konuştu.

Demokratik değerlerin oluştuğun bir ortamda silahın, şiddetin olmayacağını ifade ettiklerini aktaran Türk, ''Mevcut yasalar, politikalar gerçekten sorunun çözümüne katkı sunmadığı için bugün bu sıkıntıları, acıları yaşadığımızı ifade etmeye çalıştık'' dedi.

DTP'nin Türkiye'de demokratik gelecek için çaba gösteren bir parti olduğunu söyleyen Türk, bu düşüncelerini Anayasa Mahkemesi heyetine arz etmeye çalıştıklarını dile getirdi. Türk, ''Bu düşüncelerimiz doğrultusunda bir kararın verileceği umudu içerisindeyiz'' diye konuştu.

-''BİR HAYAL KIRIKLIĞI YARATIR''-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türk, Anayasa Mahkemesi heyetinin kendilerine soru yöneltip yöneltmediklerinin sorulması üzerine, soru yöneltilmediğini, savunmalarının geniş özetini sunduklarını, tüm iddialara açık şekilde cevap verdiklerini kaydetti.

AK Parti hakkında açılan kapatma davası sürecinde partinin savunmasında özellikle Venedik Kriterleri'ne vurgu yapıldığının belirtilmesi üzerine, Türk, Venedik Kriterleri'ni, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini ve AİHM'in kararlarının tamamını gündeme getirdiklerini belirterek, mahkemenin bu kriterler doğrultusunda davayı değerlendirmesini istediklerini anlattı.

Ahmet Türk, bir gazetecinin, ''Partiniz kapanırsa, şiddetin artmasını bekliyor musunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Biz DTP'nin kapatılmamasını söylüyoruz. Tabii, demokratik siyasette kanalları kapattığınızda, demokratik siyasetten umudunu kesen insanlar elbette bir hayal kırıklığını, bir darlığı, bir sıkıntıyı yaşayacaktır. Bunun şiddetle bir ilgisi yok. Bu bir gerçektir. Bizim istediğimiz, bu ortak ülkede birlikte, sevgiyle 72 milyonu kucaklayacak anlayışı egemen kılmak ama 2 milyon insanın oy verdiği bir partinin kapatılması elbette insanlarda bir hayal kırıklığı yaratır. Bunu görmemiz gerekir, bu bir gerçektir.''

-''ORGANİK BAĞIMIZ YOK''-

''DTP'nin Öcalan'ın talimatlarıyla kurulduğu ve terör örgütü PKK ile organik bağ içerisinde olduğu iddialarına ne yanıt verdiniz?'' sorusu üzerine de şunları söyledi:

''O bölümle ilgili de düşüncelerimizi söyledik. DTP, mevcut resmi ideolojilere göre kurulan bir parti değildir. Doğru düşünceler, doğru fikirler kimden gelirse gelsin bunun yaşama geçmesi için ortak aklı ortaya koymamız gerekiyor. Eğer bir düşünce doğruysa, 'falan söyledi' diye, 'Öcalan söyledi' diye bunun karşısında durmayız. Önemli olan bu düşüncenin doğru olup olmadığına bakmak. Bu konudaki düşüncelerimizi söyledik. Zaten her zaman söylüyoruz. Bizim böyle organik bir bağımız yok ama yaşanan bir hadise var. 25 yıldan beri süren sancılı bir süreç var, bu sancılı süreçle ilgili düşüncelerimizi ortaya koyduk.''