İstihbarat birimlerinin tespitine göre HPG'nin başında bulunan Suriyeli 'Dr. Bahoz Erdal' kod adlı Fehman Hüseyin'in yerine getirilen ve yine Suriyeli olan 'Sofi Nurettin' kod adlı Nurettin Halas'ın 7 dil bildiği belirtiliyor.

Terör örgütünün ele geçirilen arşivinden edinilen bilgiye göre HPG olarak bilinen silahlı kanadın birçok yöneticisi Suriyeli. Bu teröristlerin açık kimlikleri, fotoğrafları ve Türkiye'de yaptığı ve talimatını verdikleri kanlı eylemleri deşifre edildi. Fotoğrafları ile birlikte emniyet birimlerinin arşivine giren, aralarında kadınların da bulunduğu Suriye uyruklu PKK'lıların sayısı 222 olarak belirlendi. Suriyeli PKK'lılar listesinin ilk başında 'Sofi Nurettin' kod adlı Nurettin Halas yer alıyor. Suriyeli terörist için "1990 yılında örgüte katılmış, 2000 yılına kadar Hakkâri-Yüksekova-Şemdinli kırsalında bölge sorumluluğuna kadar silahlı olarak faaliyet göstermiş ve bu bölgede birçok eyleme katılmıştır. 2003-2007 yılları arasında Diyarbakır kırsalında sözde eyalet koordinatörlüğü yapmıştır. Bu dönemde Diyarbakır'da gerçekleştirilen eylemlerin organize edilip uygulanmasından birinci derecede sorumludur. HPG ana karargah komutanı olan 'Dr. Bahoz Erdal' kodlu Fehman Hüseyin'in yerine 2009 yılında getirilmiştir." bilgisi yer alıyor. Sofi Nurettin'in Suriye gizli servis örgütüyle çok sık görüştüğü ve 7 yabancı dil bildiği de belirtiliyor.

'Doktor Bahoz Erdal' kod adlı Fehman Hüseyin için, ele geçirilen arşivde şu ifadeler yer alıyor: "Suriye'de tıp eğitimi aldığı sırada örgüte katılmıştır. 1992 yılında Şırnak kırsalında sözde Cudi bölge sorumluluğu yapmıştır. 2003 yılında HPG ana karargah komutanlığına getirilmiştir. Son dönemde 2007 yılı Ekim ayında Dağlıca, 2008 yılında bahar aylarında Aktütün Jandarma Karakolu baskınlarının planlama ve eylem talimatlarını veren en üst düzeyde sorumlulardandır. Türkiye'de meydana gelen bombalama eylemlerini kendi kurdurduğu ancak PKK ile ilişkilendirilmemesine özellikle dikkat ettiği TAK-Tayrebezen Azadiye Kürdistan (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) mensuplarına yaptırmıştır. Bahoz Erdal, 2009 yılında HPG tüzüğü gereğince ana karargah komutanlığından alınarak Zağros saha genel sorumluluğuna geçirilmiştir."

PKK içinde bulunan ve sayıları binden fazla olduğu belirtilen Suriyeli teröristler arasında kadınların çokluğu da dikkat çekiyor. İstihbarat bilgi notunda sıralanan ve Türkiye sınırları içerisinde bölücü faaliyet gösteren teröristler arasında takım komutanı konumunda olan Torhuldan, Zozan Kobani, Nudem, Canda, Ayırhan, Dilbirin, Şehnaz, Elena, Faraşin, Fidan, Axin, Zaho, Hemrin, Jiyan Haseki, Zinarin Afrin, Leleşin, Ayten, Dilan kod adlı kadın teröristler Suriyeli PKK'lılardan sadece bazıları.