PKK lideri Abdullah Öcalan, PKK güçleri tarafından demokratik çözümün önünü açmak amacıyla yaklaşık bir yıla yakındır devam ettirilen eylemsizlik pozisyonunun bu süreçte de sürdürülmesinde yarar gördüğünü belirtti. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu, AKP ve CHP'ye Kürt sorununun demokratik çözümünde sorumluluk düştüğünü vurgulayan Öcalan, "Süreç ve belirsizlik zamana yayıldıkça çözüm şansı uzaklaşmaktadır" dedi.

Asrın Hukuk Bürosu, 15 Haziran'da müvekkilleri PKK lideri Abdullah Öcalan'la yaptıkları haftalık olağan görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Öcalan'ın bazı önemli hususları paylaştığına dikkat çekilen açıklamada, müvekkilleri Öcalan'ın bir süredir devleti temsilen kendisiyle görüşen heyetin en son avukat görüşmesinden bir gün önce 14 Haziran'da bir görüşme daha yaptığına dikkat çekildi. "Heyetle yaptığı bu görüşmede Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümüne ilişkin görüş alış verişinde bulunduklarını ifade etmiştir" denilen açıklamada, "Müvekkillimiz özellikle Kürt meselesinin demokratik anayasal çözümü üzerine görüşlerini heyetle paylaşmıştır. Heyetin de diyalog sürecinin başından beri konuya ciddiyetle yaklaştığını ve anayasal çözüme açık yaklaşım sergilendiğini ifade etmiştir" denildi.

'Bloğa, AKP ve CHP'ye sorumluluk düşüyor'

Açıklamada, Öcalan'ın 12 Haziran seçimlerini de takip ettiğine işaret edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'nun sağlamış olduğu seçim başarısı ve Meclis'te yükselen temsiliyet gücünü, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin almış olduğu yüksek oy oranının yeni hükümete Kürt sorununun çözümüne dair büyük bir sorumluluk yüklemiş olmasını ve yine Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçim sürecinde Hakikatleri Araştırma Komisyonu, akil adamlar önerisi, yerel yönetimlerin özerkliğine ilişkin pozitif görüşlerini umut verici gelişmeler olarak değerlendirmiştir. Türkiye'de sorunun demokratik anayasal çözümüne katkı sunacak ciddi veriler olarak görünen bu barışçıl gelişmelerin yaratacağı iklime bir şans vermek gerektiği kanısındadır."

'Eylemsizlik uzasın' talebi

Asrın Hukuk Bürosu, Öcalan'ın eylemsizlik pozisyonuna da işaret ettiğine dikkat çekti. Açıklamada, Öcalan'ın eylemsizliğe ilişkin talebi şöyle ifade edildi: "Müvekkilimiz, PKK güçleri tarafından demokratik çözümün önünü açmak amacıyla yaklaşık bir yıla yakındır devam ettirilen eylemsizlik pozisyonunun bu süreçte de sürdürülmesinde yarar gördüğünü belirtmekte ve bu yönde bir çağrıda bulunmaktadır."

'Belirsizlik çözüm şansını uzaklaştırır'

Açıklamada, Öcalan'ın sürecin uzaması durumda yaşanacak sakıncaları da ifade ettiği belirtildi. Açıklamada, "Öte yandan müvekkilimiz sürecin uzamasının ve belirsizliğini yaratacağı risk ve sakıncalara da önemle değinmektedir. Belirsizlik uzadıkça çatışmalar ve sonucunda meydana gelen can kayıpları, toplu tutuklamalar, bu durumun halkta yaratacağı tepkiler çözümü değil çözümsüzlüğü besleyen etkenler olmaktadır. Diğer deyişle süreç ve belirsizlik zamana yayıldıkça çözüm şansı uzaklaşmaktadır" denildi.

Meclis'e 'rolünü oyna' çağrısı

Açıklamada şöyle denildi: "Belirsizliğin yarattığı risk ve tehlikeleri göz önünde bulundurarak TBMM'nin tıpkı 1920'lerin Kurucu Meclis döneminde olduğu gibi olağanüstü koşullara yanıt olacak tarihi bir sorumlulukla hareket etmesi çağrısında bulunmaktadır. Bu nedenle Meclis'in, sürecin zamana yapılmasını önleyici tedbirler alması ve Kürt sorununun demokratik anayasal çözümüne dair alacağı kararlar ve yapacağı çağrılarla tarihi rolünü oynaması gerektiğini ifade etmektedir. Müvekkilimiz Meclis'in sorunun demokratik anayasal çözümüne dair yapacağı çağrılara kendi cephesinden yanıt olacağını da belirtmektedir."

'Sorumluluk duygusuyla katkı sunulmalı'

Asrın Hukuk Bürosu açıklaması şöyle bitti: "Sayın Öcalan Kürt sorununun anayasal çözüm olanağının oldukça olgunlaştığı bu tarihi eşikte başta Türkiyeli aydın, yazar ve siyasetçiler olmak üzere, tüm sivil toplum ve demokratik kamuoyunun sürece sorumluluk duygusuyla katkılarını sunmalarının taşıdığı büyük değere de vurgu yapmıştır."

Radikal