Erdoğan, İzmir"de meydana gelen olaylarla ilgili DTP"yi eleştirdi “Bir partinin konvoyunda terör örgütünün bayrakları, bölücü terörist başının posterleri olursa tabii ki buna sıcak bakmak mümkün değil” dedi.

Başbakan Erdoğan dün akşam resmi bir ziyaret için Libya"ya gitti. Erdoğan hareketinden önce Esenboğa Havalimanı"nda soruları yanıtladı.

SÜRECİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Önceki gün İzmir"de vatandaşların PKK bayrakları ve Abdullah Öcalan posterleri bulunan DTP konvoyunu taşlamalarının “demokratik açılım” sürecini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Erdoğan şunları söyledi: “Bir defa burada bir siyasi partinin toplantısı mıdır ve bir siyasi partinin lideri mi orada bir parti etkinliği yapacak? Yoksa terör örgütü mü orada bir toplantı yapacak? Bu çok önemli. Eğer bir partinin otobüsünde veya konvoyunun içinde terör örgütünün bayrakları olursa, bölücü terörist başının posterleri olursa buna tabii ki sıcak bakmak mümkün değildir. Bu tür görüntüler süreci bizim olumlu bakışımızın aksine etkilemektedir. Kesinlikle daha önce yaşadıklarımızı asla yaşayamayız. Buna da müsaade edemeyiz. Bunu çok açık, net söyleyeyim.”

MÜSAMAHA YOK

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile konuyu ele aldıklarını ifade eden Erdoğan “Kendisine de bunları açık, net söyledik. Herhangi bir yerde bu tür görüntülere asla müsaade edilmeyecektir, edilmemelidir. Müdahaleler de anında yapılacaktır, yapılmalıdır. Fakat tabii karşı grupların da tavırlarıyla, hareketleriyle, işaretleriyle, sloganlarıyla neyi temsil ettiklerini de herhalde anlıyorsunuz. Onu da benim söylememe gerek yok. Çünkü burada böyle bir çatışma ortamını hazırlama gayretleri de var. Bunlara da biz fırsat vermek istemiyoruz” dedi.

MAHMUR"DAN GELİŞLERE ÖNLEM

Mahmur"dan gelecek yaklaşık 6 bini kişi için Bakan Atalay"ın “bayramdan sonra yılbaşından önce” ifadesini kullandığının hatırlatılması üzerine Erdoğan şunları söyledi: “Teröre bulaşmamış olanlara kapımızın açık olduğunu söyledik. Ama bu gelişte ancak yakınları tarafından karşılanmaLı, bundan önce olduğu gibi bir karşılamaya müsaade etmemiz mümkün değil. Onun da bütün tedbirlerini Bakanlığımız güvenlik güçleriyle alıyor, alacak.”

KADDAFİ İLE 13 YIL ÖNCESİNİ KONUŞMAYACAĞIZ

“Libya"ya en son 13 yıl önce Erbakan gitmişti. Kaddafi ile görüşmesi ve Kaddafi"nin açıklamaları çok tartışılmıştı. Bir kaygı taşıyor musunuz?” sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi: “Şu ana kadar Kaddafi ile iki kez görüşmem oldu. Ben, 13 yıl öncesinin değerlendirmesini yapmıyorum. Şu anda mevcut durumumu değerlendiriyoruz. Farklı bir geleceği inşa etmenin gayreti içerisindeyiz. Libya ziyaretimizin ana teması budur.”

"Muhalefete açılım çağrımızı yineledik"

Kızılcahamam"da yapılan 14. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı"nın ana başlığının “Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi” kapsamında “demokratik açılım” süreci olduğunu anlatan Erdoğan, “Bunlar bizim için ortak aklın oluşturulması sürecinde çok çok önemli. Kanaatlerin alınması anlamındadır” dedi. “Demokratik açılım” sürecinin TBMM"de görüşülmesinin hemen ardından 78 ilde genişletilmiş il danışma meclisi toplantıları yapıldığını, sürecin anlatıldığını anımsatan Başbakan Erdoğan, “İlkbaharın sonuna kadar bu çalışmalar devam edecek. Bunları gerekirse tek tek ta evlere kadar gitmek suretiyle anlatacağız. Biz, "Bu bir devlet projesidir dolayısıyla muhatabı millettir. Öyleyse iktidarıyla ve muhalefetiyle herkesin burada taşın altına eline sokması gerekir" diyerek muhalefete tekrar çağrımızı yineledik. Olay budur” diye konuştu./vatan