Piyasalar güne ABD'den gelen iki önemli kararla başladı. FED, piyasadaki gerilime rağmen faiz oranlarını değiştirmedi. Diğer bir karar ise bir süredir iflası tartışılan dünyanın en büyük sigortacısı American International Group'a (AIG) Amerikan Hükümeti'nin el koymasıydı.

ABD Merkez Bankası (FED), piyasadaki gerilime rağmen faiz oranlarını değiştirmedi. Yatırımcılar, FED'in kararından önce en azından çeyrek puanlık bir indirime neredeyse kesin gözüyle bakıyordu.


FED, piyasaların yakından beklediği faiz kararını açıklarken önemli bir sürprize imza attı. Aslında bundan bir hafta önce neredeyse hiç kimse FED'in bir faiz değişikliği yapmasını beklemezken, son iki günde yaşanan fırtına beklentilerin de değişmesine neden olmuştu. Hatta dün bir ara ABD vadeli işlemler piyasada faiz indirim beklentisi yüzde 100'e kadar çıkarken piyasalar 'çeyrek puan mı yarım puan mı' konusunu tartışmaya başlamıştı.

Finansal tsunami sigortaya sıçradı

FED'den faiz kararının ardından yapılan açıklamada, hem büyümeye hem de enflasyona eşit şekilde yapılan vurgu dikkat çekti. Piyasalar son gelişmelerle birlikte FED'in ağırlığı büyümeye vermesini ve faizleri düşürmesini umuyordu. FED açıklamasında, "Büyümedeki aşağı yönlü riskler ve enflasyondaki yukarı yönlü riskler ikisi birlikte çok önemli konulardır" ifadesi kullanıldı.


FED'n kararı ile birlikte borsalardaki ilk tepki satış yönünde olurken, dolar ise euro karşısında değer kazandı. Ancak sonrasında FED'in sigorta devi AIG'i kurtaracağı yönündeki spekülasyonlarla borsalar toparlanırken dolar da aldığını geri verdi.