Avrupa borsalarında yüzde 5'in üzerine çıkan düşüşün ardından ABD'de Wall Street son dokuz ayın en kötü gününü geçirdi ve kritik 10 bin puan seviyesinin altını gördü. Bugün ise Asya borsalarında yüzde 3'ü aşan düşüşler izlendi. Euro, dolar karşısında son 8 ayda ilk defa 1.37'nin altına indi. İçeride ise dolar 1.52 TL sınırına yaklaştı.

Piyasalarda Yunanistan borç ödeme sorunu ile başlayan tedirginlikler dün İspanya ve Portekiz'e de sıçradı. Bu ülkelerin mali performansının zayıflığı ve borçlarını nasıl ödeyecekleri ile ilgili tedirinlikler bütün taşları yerinden oynattı. Avrupa ile başlayan düşüş dalgası tüm dünyaya yayıldı.
Avrupa'daki çöküşün ardından dün Wall Street'te de çok kritik bir gün yaşandı. ABD'de Dow Jones Endeksi iki aydan bu yana ilk kez kritik 10 bin puan seviyesinin altına indi. Endeks günü son ayların en kötü performansını göstererek yüzde 2.61 kayıpla ve 10 bin 2 puandan tamamladı.

ABD'de yaşanan düşüşte Avrupa ilgili kaygıların yanında ABD'de işsizlik maaşı başvurularının artması da etkili oldu. Uzmanlar, bu göstergenin küresel toparlanma ile ilgili endişeleri artırdığına işaret ediyor.

ASYA'DA SERT DÜŞÜŞ

Avrupa ve Amerika'da yaşanan düşüşler bugün Asya'yı da vurdu. Asya'nın en büyük ihracat pazarlarındaki sorunlar, başta ihracatçı şirketler olmak üzere borsalarda olumsuz bir hava yarattı. Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 2.89 kayıpla 10 bin 57 puana geriledi ve son iki ayın dibine indi.

Çin'de Şanghay Borsası yüzde 1,8, Hong Kong Borsası yüzde 2,9, Güney Kore Borsası yüzde 3,1, Tayvan Borsası yüzde 4 değer kaybetti.

500 milyon dolarlık fonu yöneten Pacific Mutual Fund Bhd. Baş ekonomisti Michael Auyeung, Asya piyasalarındaki düşüşlerin yatırımcıların karlarını realize etmesi ve risklerini düşürmeleriyle ilgili olduğunu söylerken "Asya piyasalarının yüksek performans göstermesi onları bu tip durumlarda daha hassas hale getiriyor" dedi.

Hong Kong'da Fulbright Securities'in Genel Müdürü Francis Lun, Hang Seng endeksinin beş aydır ilk defa 20 bin sınırının altına gerilemesiyle ilgili, "Şu anda yaşanan durum bir panik satış dalgası olarak görünüyor" açıklamasını yaptı.

EURO'YA BİR DARBE DAHA

Avrupa'da yaşanan borç sorunlarının derinden etkilediği Euro bir türlü toparlanamıyor. Dün 7 aydır ilk kez 1.38'in altını gören parite, bugün de 1.37'nin altına indi ve 1.3680'e kadar geriledi. Euro böylece dolar karşısında son 8 ayın en düşük seviyesini gördü.

Uzmanlar, Avrupa'nın mevcut borç yükünün euroya karşı Amerikan dolarını desteklediğini ve doları canlanmasını sağladığını belirtiyor. Ayrıca yatırımcıların riskten kaçınma isteği de ibrenin dolara kaymasına neden oluyor.

PETROLDE SERT DÜŞÜŞ

Piyasada yaşanan kaygılar ve küresel ekonominin büyümesine ilişkin endişeler petrol fiyatşarını da vurdu. Petrol bir günde 4 dolara yakın düşerek 73 dolar sınırına kadar indi. Petrol sabah saatlaeri itibariyle 73.40 dolardan el değiştiriyor.

DOLAR İÇERİDE DE YÜKSELİYOR

Dolar hem piyasalardaki endişeler hem de parite etkisiyle içeride yükselişe geçti. Dün 1.50 kritik sınırını aşan dolar bugün de 1.52 TL'ye yaklaştı. Dolar böylece Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu. - hürriyet