Bakan Eker, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği binasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Buğday üretimine ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'de geçen seneye göre buğday üretiminde bir miktar azalma olmakla birlikte, buğdayda ihtiyacın üzerinde bir üretim olduğunu belirten Eker, Türkiye'nin dünyada gelişmelerden olumsuz etkilenmemesi için hükümet olarak, Bakanlık olarak gerekli tedbirleri aldıklarını ve almaya devam ettiklerini söyledi.

Karadeniz, Hazar havzalarında, Rusya, Ukrayna ve Kazakistan'da bu yıl buğday üretiminde ciddi azalma söz konusu olduğuna dikkati çeken Eker, bunun küresel fiyatları, özellikle temmuz ayında fiyatları çok etkilediğini, buğday fiyatının 383 dolara kadar çıktığını ifade etti.

TMO PİYASAYI REGÜLE EDİYOR

Şu anda fiyatların 365 dolarlara gerilediğini belirten Eker, şunları kaydetti:

''Biz yakından takip ediyoruz, ama iç piyasalar açısından şu anda bir endişe ve bir kaygı taşımıyoruz, üretimimiz kendi ihtiyacımızın üzerinde, piyasaların olumsuz etkilenmemesi için de tedbirleri alıyoruz, TMO piyasayı regüle ediyor,gerek alımla, gerek ticaretle satımla bu konularla ilgili çalışıyor.''

MISIR ÜRETİMİ İKİ KATINA ÇIKTI

Bakanlığın prim politikasının da devam ettiğini dile getiren Eker, şunları söyledi:

''2005'ten bu yana Türkiye'de özellikle arz açığının yüksek olduğu iki ürün hububat grubunda mısır ve çeltik. Bizim hükümet olarak aldığımız tedbir ve uyguladığımız politikalarla mısır üretimimiz 2,2 milyon tondan 4,8 milyon tona çıktı. Çeltik üretimimiz 360 bin tondan 900 bin tona çıktı. İkisinde de özellikle 2005'ten itibaren uyguladığımız politikalarla ve yeni politika araçlarıyla biz bu noktaya geldik.

Prim uygulaması başlattık, sadece mısırdan 2005'ten bu yana ödediğimiz prim 1,2 milyar lira. Uyguladığımız politikalar doğru ve mısır, çeltik üretimimizde biri neredeyse üç kat, öteki de yüzde yüzün üzerinde artış gösterdi, amacımız bunun sürdürülebilir olarak devam etmesi.''

FINDIKTA YENİ ÖDEME SİSTEMİ

Fındıkla ilgili rekoltenin ne durumda olduğunun sorulması üzerine Bakan Eker, fındık fiyatlarının serbest piyasada teşekkül ettiğini hatırlattı.

Fındıkla ilgili 2009 yılında yeni bir uygulamaya geçtiklerini ve alan bazlı destekleme uygulaması getirdiklerini bildiren Eker, üreticiye, fındık bahçesi olanlara, kayıtlı olanlara dekar başına 150 lira ödeme yaptıklarını, bunun da yılda yaklaşık 700 milyon lira ödeme anlamına geldiğini söyledi.

FINDIKTA ALAN BAZLI ÖDEME YAPACAĞIZ

2012 yılı ürünü için tekrar 2013 yılında yapılacak ödemeyle ilgili de Bakanlar Kurulu kararının imzada ve bitmek üzere olduğunu belirten Eker, şöyle konuştu:

''Biz 2012 yılı ürünü için fındıkta tekrar alan bazlı ödeme yapacağız, o da yakında yayımlanacak. Fındıkta tekrar alan bazlı destek ödemesi uygulaması devam edecek. Zaten bizim verdiğimiz destek kilogram başına 1-1,5 liraya tekabül eden bir destek. Piyasadaki fiyatta üretici ürününü satıyor; bizden de ilave olarak üretim miktarına bağlı olarak 1,-1,5 lira destek ödemesi almış oluyor.''

YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Sap samandaki artış üzerine alınan tedbirlere dönük bir soruya karşılık da Bakan Eker, bu yıl Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde nisan ayı yağışlarının yetersiz olması nedeniyle bitki büyümesinde sorun yaşandığını, bunun da sap, saman miktarını ve ot miktarını olumsuz etkilediğini, sap saman stoklayanların olduğunu söyledi.

Kendilerinin de özellikle hayvan yetiştiricileri mağdur olmasın diye bir takım tedbirler aldıklarına işaret eden Eker, bu kapsamda TMO'nun yem hammadesi olarak piyasaya 100 bin ton arpayı cari fiyattan sunduğunu ve bununla ilgili 25 bin tonluk talep geldiğini bildirdi.

PİYASADAKİ SAP SAMAN ARTIŞINI KONTROL EDİYORUZ

İkinci olarak kepek, küspe gibi yem hammaddelerinde gümrük vergi oranlarının düşürüldüğünü bazılarının sıfırlandığını anlatan Eker, üçüncü bir tedbir olarak da üreticilerin istedikleri takdirde sap saman ithal edebilecekleri hastalık olmayan, problem teşkil etmeyen ülkelerin belirlendiğini ve buna ilişkin Bakanlar Kurulu kararının dün imzasının tamamlandığını ifade etti.

Eker, şöyle devam etti:

''Zannediyorum Sayın Cumhurbaşkanına bugün itibarıyla gitmiş olması lazım. Kararname yayımlandığında üreticiler, kooperatifler, birlikler isteyen arzu eden olursa o imkanı kullanabilecek. Balkan ülkeleri mesafesi daha yakın olan ülkeler avantajlı olacak. Arzu edenlere biz bu imkanı getirmek suretiyle piyasadaki sap samandaki fiyat artışını kontrol ediyoruz.''

Bunun yanı sıra besicilik yapanlara hayvan başına 300 lira bir ödeme yapılmasıyla ilgili de kararlarının olduğunu ve şu anda Hazine'den para aktarılmasını beklediklerini belirten Eker, amaçlarının yem fiyatlarında meydana gelen artış sebebiyle yetiştiricilerin mağdur olmasını engellemek olduğunu vurguladı.

Eker, 2012 yılı içerisinde meydana gelen doğal afetlerden etkilenen çiftçilerin borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesine dönük Bakanlar Kurulu kararının çıktığını ve bugün Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.