Amerikan Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bir yandan para basarak, zaman zaman da faizleri değiştirerek piyasaları dengeleme gayretleri sürüyor. Bu arada piyasa oyuncularıyla merkez bankaları arasındaki 'bilek güreşi' de devam ediyor.

Dış ve iç piyasalar hafta ortasına kadar çok sakin ve temkinli seyir izlerken, iki gün süren FED toplantısı sonrası yapılan açıklamalar, piyasa oyuncularının anlamak istedikleri gibi anlamasıyla olumsuz esen rüzgârların yönünü, hafta sonuna doğru birdenbire olumluya döndürdü.

Toplantı sonrası FED; daha önce 2013 ortalarına kadar olan faizleri artırmama takviminin 2014 yılı sonuna kadar uzatıldığını ve gerekirse piyasalara para verilebileceğini açıkladı. FED konuşunca piyasalar coştu. Piyasalarda yeniden bahar havası oluştu. Aslında piyasalara para filan verildiği yok. Piyasa aktörleri açıklamaları, üçüncül parasal genişlemeye gideceği şeklinde yorumladı. Euro/dolar paritesi hızla 1,3170'e yükselerek son altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Euro Bölgesi'nde henüz sorunlar çözülmüş değil. Bu yaşananlar yalancı bir bahar gibi görünüyor. Teknik olarak Euro/doların 1,3200'de güçlü direnci var. Bu seviyeden yeniden 1,2950-1,2850 desteklerine gerileyebilir. Piyasa oyuncularının da yaptığı gibi, 1,3200'den Euro satıp dolar alınabilir. Euro Bölgesi'nde muhtemel tedirginliklerde Euro/dolar 1,2500'e gerilediğinde, kârlar realize edilerek Euro'ya geçilebilir.

Hafta içinde 1.677 doları aşmakta zorlanan altının onsu (31,10 gr), Euro/doların yükselişinden aldığı destekle kısa sürede 1.730 dolara yükseldi. Altındaki yükseliş kâr satışlarıyla karşılanınca yükseliş hız kesti. Büyük spekülatörler bu ortamlarda altın ve kıymetli metallerde satışa geçip parayı da daha görünen kâra, yani yüksek faizli Euro ülkelerinin tahvillerine yatırıyor. Gelecek hafta veya aylarda dolar paritesi yeniden yükseldiğinde, altın ilk etapta 1.685 dolar/onsa gerileyebilir. Daha sonra düşüş trendini sürdürebilir.

Merkez Bankası (MB), hafta içindeki Para Kurulu toplantısında döviz satış ihalelerine ara verme kararı aldı. Bu karar sonrası döviz fiyatları gerilemeye başladı. Döviz fiyatlarındaki gerileme, FED kararıyla hız kazandı. Ayrıca yabancı yatırımcının iç piyasaya yeniden dönüşüyle dövizde satış baskısı da oluştu. Bir ay önce 2,2000 seviyesindeki, MB'nin 1 dolar ve 1 Euro'dan oluşan döviz sepetinin değeri hafta içinde 2.0600'ya gerilerken, dolar 1,7780 TL ve Euro 2,3390 TL'ye kadar indi. Gelecek günlerde Euro/doların geri çekilmesiyle dolar 1,8000 TL olabilir.

Altının iç piyasa fiyatı, dış piyasadaki kadar yükselmediği gibi, fiyat izleme dışında halkın da çok fazla ilgisini çekmedi. Geçen yıl eylül ayında gramı 110 TL'ye yükselen 24 ayar altına, küçük yatırımcıdan gerek fiziki gerekse bankalardan fon olarak yoğun alış oldu. Ancak fiyatlar o seviyeden hızla 94 TL'ye kadar geriledi. Altın fiyatı düşünce küçük yatırımcıda panik ve telaş oluştu. Fiyatlar yükseldikçe bu kez almaya, değil satmaya geliyorlar. İç piyasada oluşan talep yetersizliğiyle altın, hafta içindeki fiyat yükselişi sırasında, dış piyasa fiyatından daha ucuz işlem gördü. FED toplantısı sonrası onsunda 80 dolar yükselen altın, iç piyasada 24 ayar olarak 97,75 TL'den ancak 99,50 TL/gr'a kadar yükseldi. Doların 1,80 TL'de yatay seyre girmesi ve altının 1.685 dolar/ons ve daha aşağısına gerilemesi halinde 24 ayar altın gramı yeniden 94 TL'ye gerileyebilir. Fiyat düşüşlerinde altının küçük miktarlarda ve 3-5 yıllık vadede alınması daha doğru olur. FED'in açıklamalarıyla coşan global piyasalar, yeniden esecek olumsuzluk rüzgârlarında, nakit sıkışıklığına girebilir.

F5haber.com