Global piyasalara son günlerde hakim olan kara bulutlar dağıldı. Dün ABD borsalarının dipten dönmesiyle birlikte coşan borsalarda bugün bayram havası esti.


ABD piyasayı ipten aldı

İMKB ulusal 100 Endeksi hızlı bir yükselişle başladığı günü ilk seanstaki sendelemeye karşın ikinci seansta gelen kuvvetli alımlarla noktaladı. Borsa gün sonunda yüzde 5.8 artışla 45 bin 11 puana tırmandı. Böylece yılbaşından bu yana oluşan değer kaybı da yüzde 18 seviyelerine gerilemiş oldu.

Gün boyunca yurtdışı piyasalara bağlı bir seyir izleyen İMKB, Avrupa borsalarında ortalama yüzde 4-5 arasında gerçekleşen kazançlara paralel bir kapanış gerçekleştirdi. Özellikle ikinci seans ABD'de açıklanan işsizlik maaşı başvurularını beklentilerden iyi gelmesi, ABD ekonomisine ilişkin bir iyimserlik dalgası yaratınca borsadaki prim de yüzde 5'in üzerine çıktı.


YABANCI ALIMLARI ETKİLİ OLDU

Polen Menkul Kıymetler Genel Müdürü Serdar Karatepe, Reuters'a yaptığı açıklamada, Avrupa borsalarının gün boyunca yüzde 5'in üzerinde seyretmesinin İMKB'ye olumlu etkisine dikkat çekerek, "Avrupa borsaları oldukça yukarıdaydı. Bunun etkisiyle özellikle bankacılık ve İMKB 10 şirketlerine yabancı alımları oldu" dedi.

Yabancı alımlarının etkisiyle günün en çok işlem gören üç hissesi sırasıyla İş Bankası yüzde 6.09, Garanti Bankası yüzde 7.95 ve Turkcell yüzde 8.65 primle günü kapattı.

Uzmanlar, borsadaki yönün yurtdışına bağlı olduğunu belirterek bundan sonra da global piyasaların izleneceğini belirtiyorlar. Özellikle ABD kaynaklı her türlü veri, haber akışı ve beklenti piyasaları birebir etkilemeye devam edecek.

Borsada 44 bin 500-45 bin 100 bölgesinin kuvvetli bir seviye olduğuna işaret edilen Ak Yatırım raporunda, "45.100 üzerindeki kalıcı hareket yeni bir yukarı hareketin de habercisi olacaktır" ifadesi kullanıldı.

DOLARDA HIZLI DÜŞÜŞ

Dolarda yükseliş üç ay sonra

Hafta boyunca son derece hareketli olan dolar bugün hızla değer kaybetti. Henüz bir gün önce 1.24 YTL'nin üzerine kadar çıkan dolar kuru, bugün önce 1.20'yi aşağı kırdı, arkasından 1.18 seviyelerine kadar geriledi. Dolar borsanın kapanış saatlerinde yüzde 1.7 düşüşle 1.1820 YTL'den el değiştiriyordu.

Dolar, hafta içerisinde gördüğü en yüksek seviyeye göre yüzde 6'ya yakın değer yitirdi.

Öte yandan Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.1916/1.1973 YTL, euro kurunu 1.7447/1.7531 YTL, pariteyi de 1.4642 olarak açıkladı. Buna göre, yılbaşından bu yana liranın dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 2.72, euro karşısındaki ise yüzde 2.22 oldu.
hürriyet