Bağcılar’da dün gece Pitbull dehşeti yaşandı. Babaannesinin kucağındaki Nazlıcan Tatlısu’ya (9) saldıran Pitbull cinsi köpeği mahalleli sopalarla bile durduramadı. Küçük kızın bacağını parçalayan köpek, bir komşunun 10 bıçak darbesiyle etkisiz hale geldi. Pitbull saldırılarını bir kez daha gündeme getiren olay dün 00.30 sıralarında Kazım Karabekir Mahallesi 1/19 Sokak’ta yaşandı. Sokakta babaannesinin kucağında oturan Nazlıcan Tatlısu bir anda başı boş bir Pitbull cinsi köpeğin hedefi oldu. Önce babaanneye saldıran köpek, daha sonra ilköğretim 4. sınıf öğrencisi küçük kıza yöneldi. Küçük kızı yere yatırıp parçalamaya çalışan köpeğe mahalle sakinleri sopalarla müdahale etse de Nazlıcan’ı köpekten kurtarmak bir türlü mümkün olmadı.

10 bıçak darbesi
Küçük kızın bacağını parçalamaya başlayan köpeğeevinden çıkan nakliyeci Nebi Doğutaş bıçakla müdahale etti. Nazlıcan, Doğutaş’ın 10. bıçak darbesinden sonra köpeğin yere yığılmasıyla kurtarılabildi. Kanlar içinde kalan küçük hemen çevredekiler tarafından hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakımda tedaviye alınan Nazlıcan’ın sol bacağının diz altından parçalandığı ve hayati tehlikeyi atlattığı belirtildi. Polis köpeğin sahibi olduğu iddia edilen 16 yaşlarındaki çocuğu bulmak için araştırma başlattı.

Nazlıcan’ın hayatını kurtaran Nebi Doğutaş, “Ben insanlık görevimi yaptım. Ya köpek kızı öldürecekti ya da ben köpeği. Yerimde kim olsa aynı şeyi yapardı” diye konuştu. Ölen köpek, belediye yetkililerince kuduz olup olmadığına bakılmak üzere götürüldü.

 

İNSANLAR SALDIRGAN HALE GETİRİYOR
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Dodurka, Pitbull cinsi köpeklerin aslında diğer köpeklere göre daha az saldırgan olduğunu belirterek, “Pitbull’u insanlar saldırganlaştırıyor” dedi. Pitbull’un kuvvetli bir köpek olması nedeniyle saldırılarında ağır yaralanmalara sebep olduğunu vurgulayan Dodurka şunları anlattı: “Diğer köpeklere göre daha saldırgan değiller fakat daha kuvvetliler. Pitbull’lar kuvvetli köpekler olduğu için sahiplerinin bilinçli, eğitimli kişiler olması gerekir. Her şey sahibine bağlıdır. Diğer ülkelerde olduğu gibi Pitbull’a bakabilecek kişilere izin verilirse Türkiye’de de hiçbir sorun kalmaz. Pitbullar ağrı eşikleri son derece yüksek olduğu için kolay kolay tepki vermez. Bu nedenle Pitbull çocuklar için ideal köpektir. Çünkü çocuğun bilinçsizce yaptığı acı verecek hareketlere karşı tepkisizdir. Çocuklarla da çok dost bir hayvandır. Bazı ülkelerde ’dadı köpek’ olarak değerlendirilir. Kuvvetli bir köpek olduğu için serserilerin ellerinde, serseri bir köpek oluyor. Sahibi dengesiz bir insansa köpek de saldırgan olur.”

Ehliyet uygulaması gelmeli
Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat da, “Hayvan eğitmesini bilmeyenler, parasını verip istediği hayvanı satın alabiliyor. Bunun önüne geçilmeli. Alınacak önlemlerin başında ehliyet uygulaması gelmeli. Nasıl ki, otomobil sürücülerinin ehliyetleri varsa, hayvan sahibi olmak isteyenlerin de ehliyet sahibi olması gerekir” diye konuştu.

 

3500 TL CEZA KESİLİYOR
Nazlıcan’ın yaralanmasına neden olan Pitbull saldırıları birçok kişiyi mağdur etmişti. Geçen yıl Haziran ayında Meclis’e kadar ulaşan şikayetler üzerine İçişleri, Çevre ve Tarım bakanlıkları  ‘Pitbull’ avı başlatmıştı. Valiliklere genelge gönderen 3 bakanlık, pitbull ve benzeri yırtıcı köpeklerin toplanmasını, dövüştürülmemesini ve internet üzerinden satışının yasaklanmasını istemişti. Hayvan sahiplerine de yaklaşık 3 bin 500 TL ceza kesilmesine ilişkin düzenleme sokakların başı boş Pitbulllarla dolacağına yönelik endişe yaratmıştı.