TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Eve Dönüş Yasası ve Pişmanlık Yasası ile ilgili açıklamalarıyla TCK'nın 221. maddesini kastettiğini belitti, Toptan, "Bu yeni bir hak yasası, yeni bir Pişmanlık Yasası çıkarmak anlamına gelmez. Yeni bir Pişmanlık Yasası çıkarmaya da zaten gerek yok" dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Kuveyt Ulusal Meclisi Başkanı Jassim M. Al-Kharafi'nin resmi davetlisi olarak Kuveyt'e gitti. Toptan, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toptan, Başbakan Erdoğan'ın pişmanlık yasasıyla ilgili sözlerinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

"2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni TCK'nın 221. maddesi terör olaylarına karışmamış terör örgütü üyelerinin, örgüt üyelerinin altını çizmek lazım, terör olaylarına önderlik yapmamış, terör örgütü üyelerinin bu hükümden yararlanması mümkün. Sayın Başbakan'ın kastettiği zannediyorum, şu anda yürürlükte olan TCK'nın 221. maddesidir. O nedir? Daha önce çıkarılan pişmanlık yasalarının daimi hale gelmesine benzer bir düzenlemedir. O nedenle şu ana kadar terör olayına hiç karışmamış, terör örgütünün salt üyesi olanların 221. maddeden yaralanmasını öğütlüyor sayın Başbakan. Bu yeni bir hak yasası, yeni bir Pişmanlık Yasası çıkarmak anlamına gelmez. Yeni bir Pişmanlık Yasası çıkarmaya da zaten gerek yok."

Toptan, DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Hükümet ile PKK arasında diyalog kurulması çağrısında bulunmasıyla ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin terörle mücadelesinin çok iyi anlaşıldığı bir dönemden geçildiğini kaydetti.

Toptan, "Şimdi bütün dünya, böylesine bir doğru etrafında birleşmişken yeniden teröre sempati duymak anlamına gelebilecek olan davranışlardan herkesin dikkatle kaçınması lazım. Hele bunu parlamentoda grubu bulunan bir siyasi partinin genel başkanı yapıyorsa, onun daha da dikkatli olması lazım gelir. Tabi ben sözlerini değerlendirmem. O, gerek görüyorsa savcıların, soruşturmayı yapacak olanların işidir" diye konuştu.

ANKA