"Mısır"da kaybeden statüko kazanan değişimdir" Başbakan Erdoğan, Tunus"ta, Mısır"da olaylar olduğunda, halk sokağa döküldüğünde, demokratik haklarını talep ettiğinde, bütün dünya susarken, sessiz, tepkisiz kalırken, kendilerinin çıkıp gerekli değerlendirmeleri, önerileri ve tavsiyelerini samimiyetle dile getirdiklerini söyledi.

3. Ordulular Sevgi Şöleni"nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Mısır"da kaybeden statüko, kazanan değişimdir. Mısır"da kaybeden baskı, kazanan demokrasidir. Mısır"da kaybeden korku, kazanan cesarettir. Mısır"da karamsarlık kaybetmiş, umut kazanmıştır. İnanıyorum ki, Mısırlı kardeşim, Mısır halkı, geçiş sürecini de başarıyla atlatacak, özgürlükçü, anayasal demokrasiye sahip, çoğulcu ve katılımcı bir idareyi en kısa sürede tesis edecektir” dedi. Halkın taleplerine, halkın haykırışlarına kulak verilmesi, gecikmiş reformların gerçekleştirilmesi, demokrasi için, özgürlük için adımlar atılması gerektiğini ifade ettiklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

Mısır"ın coşkusunu paylaşıyoruz

“Belirsiz açıklamaların, günü kurtaran geçiştirmelerin, soğuk değerlendirmelerin arkasına sığınmadık; dobra dobra içimizden geçeni, gerçeği, hissiyatımızı dile getirdik. Demokrasiyi kendileri için hak, başkaları için lüks görenlerin tersine, biz herkes için barış, özgürlük ve demokrasi istediğimizi cesaretle seslendirdik. Çifte standarda, bekle gör politikasına, bu samimiyetsizliğe, bu ayrımcılığa prim vermedik. Mısır"ın kaygısını, Mısır"ın hüznünü, Mısır"da akan kanın kederini paylaştığımız kadar, bugün de, Mısır"ın coşkusunu, heyecanını, Mısırlı kardeşlerimizle paylaşıyoruz.

Dün kardeşlik hukukuyla Mısır"ın derdini dert edinirken, bugün de aynı şekilde kardeşlik hukukuyla Mısır"ın coşkusunu coşkumuz olarak görüyoruz. Mısır;da kaybeden statüko, kazanan değişimdir.

Mısır"da kaybeden baskı, kazanan demokrasidir. Mısır"da kaybeden korku, kazanan cesarettir. Mısır"da karamsarlık kaybetmiş, umut kazanmıştır. İnanıyorum ki, Mısırlı kardeşim, Mısır halkı, geçiş sürecini de başarıyla atlatacak, özgürlükçü, anayasal demokrasiye sahip, çoğulcu ve katılımcı bir idareyi en kısa sürede tesis edecektir.

Kalbimiz Mısır"la, hayır dualarımız Mısır"la, desteğimiz Mısır"la olmaya devam edecektir” dedi. Yaşananların, Mısır karşısında sessiz, tepkisiz kalanlara, statükoyu savunanlara, demokrasiyi kendileri için hak, başkaları için lütuf görenlere ders olmasını diliyorum. Biz, Türkiye olarak, var gücümüzle barış demeye, var gücümüzle kardeşlik demeye, dayanışma demeye devam edeceğiz. Bölgede istikrarın, huzurun, refahın kazanması için çalışmaya, ter dökmeye devam edeceğiz. Büyük bir ülkeye, büyük bir millete yaraşan neyse, biz onu yaptık, onu yapmaya devam edeceğiz.”

“Öz yurdunda garipsin”

Erdoğan, bir Rizeli ve Karadenizli olarak baba ocağını terk etmenin, göç etmenin, büyük şehirde tutunma mücadelesi vermenin ne denli meşakkatli olduğunu çok iyi bildiğini de dile getirerek, babasının da 13 yaşında İstanbul"a geldiğini, memleketiyle de irtibatını hiç koparmadığını anlattı. Göçle birlikte büyük trajediler, acı dramlar yaşandığını, hasretin, özlemin, gurbetin üzerine, yokluk, ezilmişlik, dışlanmışlık eklendiğini de belirten Erdoğan, “Bunları yaşadığımız için, bunları dinleyerek büyüdüğümüz için, tıpkı babalarımız gibi, doğduğumuz şehirde, büyüdüğümüz şehirde kendimizi gurbette hissettiğimiz için bu mücadeleye elimizi, bedenimizi, yüreğimizi koyduk.

Hani diyor ya şair; öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya” dedi.

"Kabaklı imam hatipte başucu kitabımdı"

Erdoğan, Ahmet Kabaklı"nın ölümünün 10. yıl dönümü anma programları çerçevesinde restorasyonu tamamlanan Türk Edebiyatı Vakfı"nın Sultanahmet"te bulunan binasını ve Edebiyatı Kıraathanesi"nin açılışını gerçekleştirdi.

Erdoğan, İmam Hatip yıllarında Ahmet Kabaklı"nın "Türk Edebiyatı Ansiklopedisi"nin başucu kitabı olduğunu söyledi. Erdoğan, daha sonra Edebiyat Kıraathanesi bölümüne geçti. Burada türkücü Esat Kabaklı “Kırmızı Gül Goncası” ve “Er Meydanı” türkülerini seslendirdi. Erdoğan Kabaklı"dan “Sarı Gelin” türküsünü isteyince, Kabaklı bu türküyü de seslendirdi. Başbakan Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan"la birlikte türkülere tempo tutarak eşlik etti.

vatan