Sökeli üreticiler zor durumdan kurtulmak için Ankara"nın kendilerine uzatacağı eli beklerken; bölgenin Ziraat Odaları Ankara"ya ulaşabilecek tüm yolları deneyerek, sıkıntılarını aktarmaya çalışıyor.
2007 yılını kurak geçiren üretici 2008 yılında ürün fiyatlarının yüzde 40 oranında düşmesi sonrasında her yıl artış gösteren maliyetler karşısında açıklanan destekleme prim miktarlarının son üç yılın rakamları ile aynı olunca Sökeli pamuk üreticisi son yılların en zor dönemini yaşıyor.
Sökeli üretici kuruluşları tarım kanununda yer almasına rağmen hükümetin uygulamaya koymadığı fark fiyat uygulamasının yürürlüğe konmasını ısrarla isterken; Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek, TARİŞ"in elindeki pamuğu satamamasından dolayı, üreticinin TARİŞ"ten alacağını alamamasının üreticiyi daha fazla sıkıntıya düşürdüğünü söyledi. Prim miktarını yetersiz bulduklarını ve son üç yıldır artan maliyetler karşısında değişmeyen prim miktarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini defalarca dile getirdiklerini belirten Örnek; pirim ödemelerinin öne çekilmesinin üreticiye biraz olsun nefes aldıracağını ifade etti. Her fırsatta siyasilere sıkıntılarını ilettiklerini bu nedenle birçok kez Ankara temaslarında bulunduklarını ifade eden Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek; “Sökeli üretici borç batağı içindedir. Bankalara ve Tarım Kredi"ye olan borçların mutlak suretle yapılandırılması gerekmektedir. Sıkıntılarımız çözüm bulana dek Hükümete sorunlarımızı aktarmaya devam edeceğiz. Özellikle pamuk tarımının sürdürülebilmesi için hükümetin sesimizi duymasını istiyoruz” diye konuştu.
Son olarak Söke Ziraat Odası, Söke Ticaret Odası, Söke Ticaret Borsası ve Ege Çiftçiler Derneği tarafından hazırlanan rapor siyasilere iletildi. Raporun Devlet Bakanları Nazım Ekren ve Sait Yazıcıoğlu, Tarım Bakanı Mehdi Eker, İzmir Milletvekili Taha Akyol, Aydın Milletvekilleri Atilla Koç, Ahmet Ertürk ve Mehmet Erdem"e ulaştırıldığı belirtildi.