ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Astrofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerin görevlerinin başında eğitim ve öğretimin kalitesinin geldiğini söyledi.

Eğitim ve öğretimin kalitesinin kara tahta başında ders yapmanın dışına çıkmayı gerektirdiğine işaret eden Demircan, ''Dersler, görsel malzemeyle özellikle de 3 boyutlu yapılınca öğrencinin aklında daha kalıcı oluyor, bilgiler daha iyi kavranılıyor, öğreniliyor ve anlaşılıyor'' dedi.

Demircan, uzaktan eğitim, akıllı sınıf ve laboratuvarların bu amaçla geliştirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Bizim de derslerde yaptığımız şey iki boyutlu, kağıt üzerine yazı ve çiziyle oluşturulan ödevler. Ama öğrencilerime 'üç boyutlu ödev yapacaksınız' diyorum. 3 boyutlu ödevler kapsamında öğrencilerim, pinpon, tenis, lastik top üzerinde çalıştı. Bunlar benim 'gök küresi' dersinin öğrenci ödevleri. Nasıl dünyanın üzerinde sistemler yardımıyla bir yerin koordinatları ve yeri bulunabiliyorsa, gökyüzünde de kullanılan koordinat sistemleri vardır. Bu koordinat sistemlerini algılamak oldukça güç. Bunu öğrencilere anlatmak, öğrencilerin bunları doğru algılaması da çok zor. İşte böyle bir top üzerinde gök küreyi, gök küreyi bir topa benzeterek koordinat sisteminin temel ilkelerini o top üzerine doğru çizebiliyorlarsa 'tamam' diyoruz. Öğrenci demek ki bunu doğru anlamış. Bu şekilde yaptırdığımız ödevler var. Bu ödevler de değerlendirildi. Öğrenciler buna göre notlarını aldılar.''

Öğrencilerin söz konusu dersten genellikle başarılı olduğuna değinen Demircan, ''Sınıf ortalaması 60 puanın üzerinde. Tabii bu ödevler arasında yanlışlar da var. Onları da değerlendirdik. Öğrenciler yaptıkları çalışmaları geri alabiliyor, eksik noktaları sorabiliyor. Biz de bunların üzerinde doğru sistemi gösteriyoruz'' diye konuştu.