THY"nin Tekirdağ uçağının İstanbul-Amsterdam seferini yaparken geçen 25 Şubat"ta Schiphol Havaalanı"na inişe geçtiği sırada düşmesini araştıran Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi"nin (OVV) geçici ara raporu dün açıklandı.

Rapora göre, pilotlar uçakta ani irtifa kaybı ve hız düşmesi olduğuna ilişkin uyarı sinyalini, Flevoland üzerindeyken aldılar. Bu sırada yükseklik 275 metre ve hız da saatte 266 kilometre olarak görünüyordu ve uçağın kanatları iniş vaziyeti almıştı.

Birkaç kez tehlike sinyali verdi
Uçak tehlike sinyalini üstelik birkaç kez verdi. Pilotlar uyarıyı alır almaz doğrudan uçağa gaz verdiler. Bu sırada yükseklik 235 metreye düşmüştü. Fakat gaz tekrar kapandı. Son kez gaz verdiklerinde ise yükseklik 50 metrenin altına inmişti. Rapora göre, tahminen, pilotlar ilk gazı verdikten sonra gaz pedalını serbest bıraktılar ve bu sırada uçak otomatik pilota bağlı olduğu için kontrol tekrar otomatik pilota geçti ve arızalı yükseklik gösterge cihazı verilerini dikkate alarak gaz ve hızını tekrar düşürdü.Raporda, pilotların gaz pedalını sabit tutmaları gerektiği görüşüne de yer verildi.

Milliyet