Honduras"ın solcu Devlet Başkanı Manuel Zelaya"nın görev süresini 4 yıl uzatacak anayasa reformu konusunda askerlerle yaşadığı kriz, darbe ile sonuçlandı.

Dün referandum için sandıkların açılmasına bir saat kala Zelaya"nın konutunu basan askerler devlet başkanını üzerinde pijamasıyla komşu Kosta Rika"ya uçurdu. Zelaya, "Bir grup Honduras askeri tarafından üzerimdeki pijamayla kaçırıldım. Bu, açgözlü elit tabakanın komplosu" dedi.

Obama"ya çağrı

ABD Başkanı Barack Obama"nın "bunun arkasında olup olmadığını" açıklamasını isteyen Zelaya halka darbeye karşı direnme çağrısı yaptı. Taraftarları ise devrik başkan için tanklara müdahale etmeye çalıştı. Anayasa Mahkemesi, Zelaya"yı azlederken, Meclis Başkanı Roberto Micheletti"nin geçici devlet başkanı atanması bekleniyor.

Zelaya, referandumun düzenlenmesi konusunda kendisine yardımcı olmayı reddeden Genelkurmay Başkanı Romeo Vasquez"i geçen hafta kovmuştu. Zelaya"ya darbeye tepki yağdı. Devrik başkanın sıkı dostu Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Obama"dan bu darbeyi kınamasını istedi ve Honduras"taki Büyükelçisine ya da Büyükelçilige bir saldırı düzenlenmesi halinde bu ülkeye "askeri de dahil olmak üzere" müdahale edeceği yolunda uyarıda bulundu.

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner de Honduras"ta olup bitenleri, "barbarlık dönemine dönüş" olarak niteledi ve durumu kınadı.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de "darbeyi" kınadı ve uluslararası toplumu kınamaya çağırdı. ABD Başkanı Barack Obama ise, askerlerin Manuel Zelaya"yı tutuklamasından "derin endişe" duyduğunu açıkladı. Amerika Devletleri Örgütü Başkanı da "Honduras"taki darbeyi kınadığını" açıkladı. - hürriyet