Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Atatürk'ün Adana ziyaretinde çektirdiği fotoğraflardan birini kartpostal yaptırdığını, üzerine de 'Bir gaza ettik ki hoşnud eyledik peygamberi' şeklinde not yazdırdığını söyledi.
Yurtsever Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde açtığı "Tarihin Yolcuları" konulu fotoğraf sergisi açtı. Serginin açılışında bir konuşma yapan Yurtsever, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1. Dünya Savaşı'nın sona ermesi üzerine Kasım 1918'de Adana'ya geldiğini belirterek, burada kaldığı 10 günlük süre içinde Yıldırım Orduları kumandanlık görevini devraldığını hatırlattı. Atatürk'ün Adana'da kaldığı günlerde ordu kumandanı olmanın hatırasını ebedileştirmek için resmi kıyafetiyle fotoğraflar çektirdiğini ifade eden Yurtsever, "Fotoğrafın birinde Mustafa Kemal hasır sandalyede otururken ayakta duran yaverlerinden Salih Bozok ve Cevat Abbas görülmektedir. Göğsünde madalyalar da olduğu halde çektirdiği fotoğrafın birisinden de kartpostal yaptırdı. Aynı kartpostalın alt kısmına 'Bir gaza ettik ki hoşnud eyledik peygamberi' yazdırarak İslam Peygamberi Hz. Muhammed'e(s.a.v) olan saygı ve bağlılığını belirtmiş oldu." dedi.


Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı ve 1. Dünya Savaşı'nda askerlere karşı yaptığı konuşmalarda dine saygısını ifade ettiğini ve Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinden sonra cumhuriyet rejimini ilan etmeyi planladığını kaydeden Yurtsever, "Atatürk öncelikle halkın bu konudaki duygularını öğrenmek istiyordu. 15 Mart 1923 Perşembe günü Adana'ya geldi. Ertesi cuma sabahleyin Adana Kolordu binasını ziyaret etti. Kumandanlar ile birlikte sözleşerek öğle üzeri kendisini görmeye gelen halk ile aynı ortamda bulunmak için otomobiliyle Adana Ulu Camii'ne hareket etti. Caminin giriş kapısında kumandan halk ile buluştu. Kısa süren konuşması esnasında cami kapısındaki halini gösterir fotoğraf çektirdi. Ve arkasından da caminin içine girerek Cuma namazını kıldı. Atatürk'ün Adana'da çektirdiği fotoğraflara bakarak onun halkının inanç ve kültürü ile barışık bir lider olduğu söylenebilir." diye konuştu.