New York Üniversitesi akademisyenlerinden ekonomist Nouriel Roubini, petrolün varil fiyatını 140 dolara çıkmasının gelişmiş ekonomileri tekrar resesyona sürükleyeceğini söyledi.

Dubai"de bir konferansa katılan Kriz Kahini lakaplı Roubini, küresel ekonomik iyileşmenin kırılganlığına dikkat çekti ve euro bölgesinde ekonomik sıkıntıları devam eden ülkeler varken, Avrupa Merkez Bankası"nın faiz artırımına gitmesinin hata olabileceğini söyledi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da patlak veren hükümet karşıtı ayaklanmalar sonrasında 120 dolar sınırına yaklaşan petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden gelen (OPEC) açıklamalar sonrasında, geriledi. Brent petrolün varil fiyatı 113 dolara inerken, ABD ham petrolün varil fiyatı 105 dolardan işlem görüyor.

ABD KRİZE HAZIR
ABD"de enerji fiyatlarındaki artışın, 2008"deki yükselişe benzeyeceğinden endişe ediliyor. Ancak ABD ekonomisi artan yakıt fiyatlarına bu kez daha iyi hazırlandı.

Geçen yıl benzin yüzde 30 yükseldi, son iki yıldan bu yana petrolün varil fiyatı ilk kez 100 doların üzerine çıktı.

Enerji fiyatlarında yaşanan artış, ekonomik toparlanmada durgunluğa yol açacak olsa da, ekonomistler fiyatlarda yükseliş devam etmediği sürece toparlanmanın raydan çıkmayacağı görüşünde.

Bunun sebeplerinden biri olarak, tüketici ve şirketlerin, yaşanan son petrol şokundan ders çıkarması gösteriliyor. Örneğin, birçok tüketici benzin yakan spor arabalardan vazgeçerken, otomobil üreticileri beş yıl öncesine göre daha fazla etkin benzin kullanımı olan araç sattıklarını açıkladı.

ABD"deki havayolları ve taşımacılık sektörü ise artan fiyatlara rağmen, karlarının gelirlerini artırmayı başardı. ABD ekonomisi, geçmişe kıyasla artık petrole bağımlı değil.

2005 yılından bu yana petrol tüketimi ülke genelinde yüzde 5 azalırken, doğalgaz kullanımı yüzde 10"dan fazla arttı. Doğalgaz kullanımının artması fiyatları düşük seviyede tutarken, kimya ve ilaç sektörünü güçlendirdi. Ayrıca, büyük kısmı doğalgazdan üretilen elektriğin fiyatı da düştü.

New York Times