Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), son zamanlarda petrol fiyatlarındaki düşüşü tersine çevirmek için Eylül ayında yapacağı toplantıda petrol üretiminde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

OPEC'den bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, “Şu anda ve bu fiyat seviyesinde OPEC'te birşey yapmak için bir faaliyet yok. Bakanların üretimi değiştireceğini sanmıyorum. Sanırım, OPEC petrolü 80 dolardan az olursa belki onlar birşey yapabilir” dedi.

Aynı yetkili, fiyatlardaki düşüşün büyük bölümünün, Temmuz ayında Batı ve İran arasında Tahran yönetiminin nükleer programına ilişkin siyasi gerginliğin yatışmasından kaynaklandığını ifade etti.

Fiyatlardaki düşüşün kolayca tersine dönebileceğine ve OPEC üyesi Nijerya'daki sorunların fiyatları artırabileceğine işaret eden yetkili, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de ekonomideki büyümenin yavaşlaması kaygılarının petrol talebini azaltarak fiyatların gerilemesine katkıda bulunduğunu, fiyatlardaki düşüşün piyasa kurallarıyla çok az ilgisi bulunduğunu bildirdi.

Yetkili, “Eylül'den önce bu dalgalanmalarla ne olacağını bekleyip görmeliyiz. Tekrar 140-150 doları görecek miyiz? Henüz bilmiyoruz” diye konuştu.
OPEC üyesi ülkelerin petrol bakanları, örgütün petrol üretimi politikasını görüşmek için 9 Eylül'de Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya gelecekler.

PETROL FİYATI 118 DOLARA GERİLEDİ

Bu arada, petrol fiyatları 5 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine gerileyerek 118 dolara indi. Petrol fiyatları, 147,27 doları gördüğü 11 Temmuz'dan bu yana yaklaşık 30 dolar değer kaybetti.

ABD ham petrolünün varil fiyatı 2,79 dolar azalarak 118,71 dolara, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 2,82 dolar düşerek 117,86 dolar oldu.

Petrol fiyatlarının düşmesinde, OPEC'in petrol arzını artırması ve ABD ile Avrupa'da azalan petrol talebinin etkisi oldu.