Türkiye"nin PKK"ya karşı sınır ötesi harekat yapıp yapamayacağı muammaya dönüşürken, Kuzey Irak"ta açılan yeni petrol kuyular Kürt yönetimi için uluslar arası güvence haline geldi.
Ahmet Erhan Çelik ve Murat Sabuncu"nun hazırlayıp sunduğu MakroMikro programında verilen özel habere göre Kuzey Irak"ta petrol yatırımı bulunan ülkeler Türk Genelkurmay Başkanlığı"nın kapısında sıraya girdi. Edinilen bilgilere göre 17 Ekim"de kabul edilen tezkerenin hemen ardından Türkiye"ye general yollayan ilk ülke Norveç oldu.

“Norveç"in Kuzey Irak"ta ne çıkarı var” sorusunu gündeme getiren Çelik ve Sabuncu, bu sorunun yanıtını bir haritayla ekrana taşıdı. Türk basınında ilk defa gündeme getirilen haritada Kuzey Irak"ta yatırıma açılan petrol sahaları gösteriliyor. Mavi renk bağıtlanan petrol sözleşmelerini; kavuniçi renk müzakeresi devam edenleri, yeşil taahhüt edilen, sarı da boş sahaları gösteriyor.


Haritaya göre Norveç"in DNO şirketi Siirt"te komşu sınır bölgesindeki geniş sahada petrol arayıp çıkarıyor. Norveç Genelkurmay"ının da DNO petrolünün “sınır ötesi harekat kapsamında olup olmadığını” öğrenmek üzere Türkiye"ye general gönderdiği belirtildi.

Petrol haritasının gösterdiği diğer gerçek ise Barzani ve Talabani yönetimlerinin artık aşiret yönetimi olarak tanımlanamayacağı yönünde. Çünkü “bakir ve kaliteli petrol” Kürt bölgesini uluslar arası yatırım sahasına dönüştürmüş bulunuyor. Bölgede yatırım bulunan ülkeler ve şirketleri şöyle:



- PERENCO (FRANSA)

- HUNT OİL (ABD)

- GULF KEYSTONE (ABD)

- HERİTAGE (ABD)

- WESTERN ZAGROS (ABD)

- CRESENT OİL (ABD)

- DNO (NORVEÇ)

- MOL (MACARİSTAN"ın devlet şirketi)

- RELİANCE INDIAN (HİNDİSTAN – Bu şirket dünyanın en zengin kişisi ilan edilen Mukes Ambani"ye ait bulunuyor)

- OMV (AVUSTURYA)

- PET (TÜRKİYE)

- GENEL ENERJİ – ADDAX (TÜRKİYE – KANADA)

Haritada yeşil renge boyanan kısım ise Kürt yönetiminin yasayla kendine ayırdığı petrol ve doğalgaz sahalarını gösteriyor. Kerkük"e 80 kilometre mesafede Cemcemal olarak adlandırılan bu sahada petrol ve gaz çıkarılması planlıyor. Finansman sıkıntısı çeken Kürt yönetimin Cemcemal"i işletmek üzere özellikle TPAO ve Botaş"la anlaşmayı istediği ifade ediliyor. PKK"nın üslendiği Kandil dağı ve çevresi sözleşmeye bağlanmayan sahalar içinde bulunuyor.