Petrol fiyatları, Avrupalı liderlerin bu haftaki zirvede, ekonomide yavaşlama tehdidi oluşturan ve petrol talebini düşüren borç krizine çözüm bulamayacakları endişeleri ile düşüşünü ikinci güne taşıdı.

DÖRDÜNCÜ GÜNDE DE 80 DOLARIN ALTINDA KALDI

Petrol vadeli kontratları yüzde 0.3 kadar düşerek, dördüncü günde de varil başına 80 dolar seviyesinin altında kaldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bölge borç krizinin çözümü için ortak tahvil çıkarılmasına yönelik muhalefetini keskinleştirirken, kredi derecelendirme kuruluşu  Investors Service 28 İspanyol bankasının kredi notunu düşürdü. Yarın açıklanacak olan ABD benzin stokları verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, son dört haftada üçüncü kez artış göstermesi bekleniyor.

Sydney'de CMC Markets şef piyasa analisti Ric Spooner, "Piyasalar kendilerini, AB liderler zirvesinden, Avrupa'daki risk dengesinde önemli değişiklik getirebilecek pek bir şey çıkmayacağı beklentilerine göre konumlandırıyor" dedi.

EN KÖTÜ SEYRİNİ GÖSTERİYOR

Ağustos vadeli petrol kontratı, Nymex piyasası elektronik işlemlerinde, 27 sent düşerek varil başına 78.94 dolara kadar indikten sonra, Tokyo saati ile 13:00'te varil başına 78.97 dolara geldi. Kontrat dün 55 sent düşerek varil başına 79.21 dolara kadar inmiş ve 21 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü. Fiyatlar bu çeyrekte yüzde 23 düştü ve 2008 yılının son çeyreğinden bu yana en kötü seyrini gösterdi.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı ise 15 sent düşerek 90.86 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü olan Brent ile ABD göstergesi Nymex kontratı arasındaki fark, dünkü seviyesi olan 11.80 dolardan bugün 11.89 dolara çıktı.