Geçen sene Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 27 noktada petrol arama lisansı alan şirket, 30 yeni noktada daha arama yapmaya hazırlanıyor. Nihai hedef ise bu rakamı 100'ün üzerine çıkarmak.

TransAtlantic Petroleum, Güneydoğu Anadolu haricinde ABD, İngiltere, Fas, Romanya ve Kuzey Denizi'nde de petrol arıyor. Şirketin Türkiye, Fas ve Romanya'daki toplam petrol arama alanı 4 bin hektara yaklaşıyor.

TransAtlantic Petroleum'un sahibi Malone Mitchell, yazın Bodrum Gümbet'te kızına aldığı 50 milyon dolarlık otelle Türkiye'de gündeme gelmişti. Mitchell Forbes Dergisi tarafından yayınlanan ABD'nin en zenginleri listesinde de yer alıyor.

YENİ KUYULAR AÇACAK

Chronicle'da yer alan habere göre, Türkiye'de 27 kuyudan günde 1600 varil petrol üreten şirket, 2010 yılında 30 yeni kuyu daha eklemeyi planlıyor. TransAtlantic Petroleum'un nihai hedefi ise 2011 sonuna kadar kuyu sayısını 100'ün üzerine çıkarmak.

TransAtlantic Petroleum'dan önce Riata Energy'nin sahibi olan Mitchell, bu şirket vasıtasıyla bölgesel petrol arama çalışmaları yürüyordu.

Mitchell, Riata'daki hiselerini sattıktan sonra TransAtlantic Petroleum'un yüzde 60 hissesini aldı ve çalışmalarını uluslarararası boyuta taşıdı. Mitchell'in son keşfi de Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmuştu.

YÜKSEK MALİYETLER ARAMAYA ENGEL

Türkiye, tükettiği petrol ve doğalgazın yaklaşık yüzde 3'lük kısmını üretebiliyor. Türkiye'de geçen sene sadece 100 petrol kuyusu açılmıştı.

Malone Mitchell, Türkiye'deki yeni petrol arama sahalarının açılması önündeki en büyük engel olarak yüksek maliyetleri gösteriyor. Hatta Mitchell'e göre Türkiye'de arama yapmanın maliyeti Oklohoma'ya göre 16 kat daha yüksek.

"Bu gerçek bir yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan durumu" diyen Mitchell, "Maliyetler yüksek çünkü çok fazla arama aktivitesi yok, fazla arama aktivitesi yok çünkü maliyetler yüksek" diyerek sözlerini sürdürüyor.

KIZINA BODRUM'DA OTEL ALMIŞTI

Milyarder petrolcu Malone Mitchell, geçtiğimiz aylarda kızı için Bodrum Gümbet'te 50 milyon dolara otel satın alarak gündeme gelmişti.

Mitchell, açılış için Amerika'dan özel bir uçakla 30 işadamı ve eşlerini getirmişti, açılışa toplam 100 kişi katılmıştı./hürriyet