Enerji Bakanı Taner Yıldız, KKTC ile imzalanan Kıta Sahanlığı Anlaşması'na bağlı olarak sismik arama gemimiz Piri Reis'in bugün Akdeniz'e açılacağını söyledi. Yıldız, arama çalışmaları sırasında gerek görüldüğünde Rum tarafıyla çakışan alanlara da girileceğini belirtti.
 
Türkiye'nin tek faal sismik araştırma gemisi olan Piri Reis 33 yıldır denizlerde.. 1978 yılında Almanya'da yapılan gemide hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz Urla'dan Akdeniz'e açılacak.
 
PİRİ REİS TÜRKİYE'NİN TEK ARAŞTIRMA GEMİSİ
 
Piri Reis Araştırma Gemisi R/V Koca Piri Reis araştırma gemisi 1978 yılında Batı Almanya’ da yapılmıştır. K.Piri Reis araştırma gemisi Türkiye' nin bilimsel deniz araştırmaları için sahip olduğu ilk gemidir. Kıyıya yanaşmaya gereksinim göstermeden 15-20 gün araştırma çalışması yapabilme yeteneğindedir. Geminin boyu 36 m, eni 8.10 m, draftı minimum 2.30 m, maksimum 2.8 m, yüksekliği ise 3.8 m, tonajı 300 grosston, 80 netton' dur. Halen ülkemizde deniz jeolojisi ve jeofiziği çalışmaları da dahil olmak üzere, çok disiplinli deniz araştırmalarının yapılabildiği tek araştırma gemisi konumunda.
 
Türkiye gibi küresel güç olma yolunda hızla ilerleyen bir ülkenin 1978 yapımı bir araştırma gemisiyle Akdeniz'e açılıyor olması, üstelik bu geminin 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin tek sismik araştırma gemisi olması oldukça şaşırtıcı.
 
Piri Reis Araştırma Gemisi'nin bazı teknik özellikleri aşağıda çıkarılmıştır.