Aydın Sürdürülebilir Gelişim Eylem Planı yapılmalı ve bu plan çerçevesinde hâlihazırda yürürlükte olan Aydın için yapılmış tüm planların da revize edilip güncellenmesi gerektiğini savunan TÜMSİAD Aydın Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Özcan Petekkaya, “Aydın ilinin kalkınmasına ilişkin temel sorununun; Aydın ilinin kalkınmasından sorumlu tüm tarafların içinde doğrudan yer alacağı, günümüzdeki Dünyada ve Türkiye’deki sosyal-ekonomik değişimleri gözeten, gerçekçi hedefleri konulmuş ve bütçelendirilmiş bir gelişim planının bulunmayışıdır. Dünyada, kalkınma ve gelişim tanımlamaları artık tek başına ifade edilmemekte, sürdürülebilir gelişim veya sürdürülebilir kalkınmadan söz edilmektedir. Sürdürülebilirlik kavramının ifade ettiği anlam, kaynaklarımızın tümünü gelecek kuşaklara yetecek kadar bırakarak, bugünün ihtiyaçlarına cevap verebilecek ölçülerde verimli ve etkili kullanmaktır. Sürdürülebilir gelişim ve kalkınma için ise İlin gelişiminden sorumlu kamu ve özel sektör kuruluşları ile bu kuruluşlar ile birlikte çalışan sivil toplum kuruluşlarının doğrudan içinde yer aldığı uygulama veya eylem planı olarak adlandırılacak planların yapılmasıdır. Merkezi yönetimlerin, illerin kalkınmaları için planlama ve bütçe ayırma çalışmalarının başarısı; asıl odaklanılması gereken kavram olan yerinden yönetim başarısının sağlanabilmesidir” diye konuştu.
KÜMELENME ÇALIŞMALARININ ÖNE ÇIKARTILMASI
Küreselleşme etkilerinin her alana yayıldığı günümüzün rekabet koşullarında fiziksel kaynaklara sahip olanların değil, bu kaynakları rakiplerinden daha verimli ve etkili kullananların rekabet edebilmekte ve varlıklarını sürdürebilmekte olduğuna işaret eden Petekkaya, “İlimizde yapılacak olan etkili bir kümelenme çalışması firmalara rekabette öne çıkmaları için pek çok avantaj sağlayacaktır. İlimizde büyük bir kümelenme potansiyeli bulunmaktadır. Bu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirmesi amacıyla KOBİ'ler desteklenmeli ve bu konuda bilinçlendirilmelidir” şeklinde konuştu.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNİN KURULMASI
Sanayicinin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman eksikliğini gidermek için eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilmesi ve mesleki eğitimin yeniden yapılandırılması geektiğine dikkat çeken Petekkaya, şunları söyledi: “Bu amaçla ilimizde bir Mesleki Eğitim Merkezi kurulmalıdır. Üniversiteye gidemeyen lise mezunları bu mesleki eğitim merkezi vasıtasıyla; sanayiye ve özellikle seraların ihtiyaç duyacağı kalifiye elaman kazandıracaktır. Aydın bölgesinde bölgesel ticaretin geliştirilmesi gerekmektedir. Söke de seracılık batı tarafında turizm doğu kesiminde hayvancılık olarak geliştirilmelidir. Sonuç olarak, Ülkemiz ve Aydın adına sıralamış olduğumuz tüm bu sorunlar çözüme kavuşturulduğu taktirde, sanayi, turizm ve ticarette ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilirliğimiz artacaktır. Aydın'ın sahip olduğu ticaret, turizm ve sanayi potansiyeli en iyi şekilde değerlendirildiği takdirde hem ülkemiz hem de ilimiz kalkınacaktır”