CHP"li Özdemir, milletvekili odaları, ana bina ve kulis girişlerine kameralarla birlikte hassas ses cihazlarının konulduğunu tespit etti. Mikrofonlar 50 metreye kadar kayıt yapabiliyor

TBMM"de ana bina, kulis girişleri, basın kapısı ve milletvekili odalarının bulunduğu halkla ilişkiler bloklarına kameralarla birlikte “hassas mikrofonlar” yerleştirildiği ileri sürüldü. TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir olayın üzerine gideceklerini belirterek, “Pervasızlık ve rezillik” yorumu yaptı.

“Kim dinliyor belli değil”

Özdemir, kameraların bir süredir TBMM"de olduğunu hatırlatarak önceki gün gelen bir duyum üzerine bunların üzerinde çok hassas mikrofonlar yerleştirildiğini tespit ettiklerini anlattı.

Meclis yönetiminin izniyle bu mikrofonların konulduğunu belirten Özdemir, “Kim dinliyor, neyi dinliyor hiç belli değil. Ne kadar süreyle dinleniyor, kayıt yapılabiliyor mu bunların da cevabı yok” diye konuştu. “Günlerdir ne diyorsak birileri dinliyor” diyen Özdemir, “TBMM yönetimi bu izni veriyor ancak bize bir açıklama da yapılmıyor. Hala "bunu şunun için yaptık"diyen kimseye ulaşamadık. Miletvekillerine açıklama gereğini duymuyorlar. Basın bölümüne de aynı mikrofonu koyup onlara da açıklama gereği duymuyorlar” ifadesini kullandı.

İnsan haklarına aykırı

Olayı İnsan Hakları Komisyonu üyelerine ileteceğini söyleyen Özdemir, ardından da grup olarak nasıl bir adım atacaklarını belirleyeceklerini belirtti. Özdemir şunları söyledi:

“Cihaz TBMM"nin bütün girişlerinde var. Polisin bulunduğu ve x ray cihazlarının olduğu tüm yerlerde bulunuyor. 40-50 metre mesafeye kadar ses kaydı yapabiliyor. Bu hakikaten tam bir pervasızlık ve rezilliktir. Biz Silivri Cezaevi"nde mahkumların bulunduğu odalarda kamera kayıtlarının uygun olmadığını söylüyorduk. Demek ki Meclis bir cezaevi, milletvekili de tutuklu ve hükümlü. Kim nereden ne kaçırıyor, bundan eline ne geçecek? Böyle ihbarcı, muhbirci bir toplum istiyorlar. Yapılan insan haklarına aykırı hukuka aykırı. Ben yaptım oldu anlayışı.”

Vatan