2007 yılında hizmete sokulan Aydın Belediyesi Katı Atık Bertaraf Tesisi"nden azami istifade edilmesi, ülke ekonomisine katkıda bulunulabilmesi, doğaya ve çevreye zarar verilmemesi için Aydın Belediyesi ile ÇEVKO Vakfı işbirliğiyle Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi çalışmasını başlattıklarını belirten Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Sorumluluğumuzu yerine getirelim. Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakalım” sloganıyla başlattıkları kampanyaya tüm Aydınlıların destek vermesini istedi
Belediye Meclis Salonu"nda uygulanacak proje kapsamında 15 personele yapmaları gereken çalışmaları anlatan ÇEVKO Vakfı Yerel Yönetimler Bölge Yöneticisi Ebru Tunç Ağbulut, geri dönüşümle ilgili şunları söyledi: “Geri dönüştürülen bir ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanıyor. Plastik Ambalaj atıklarının geri dönüşümünden elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları ve marley gibi malzemeler üretiliyor. Sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 Watt"lık bir ampül 20 saat çalışıyor. Geri dönüştürülen 1 ton kağıt/karton atık ile 17 ağaç kesilmekten kurtuluyor. Kompozit ambalaj atıklarının geri dönüşümünden karton koliler, yalıtım malzemeleri ve mobilya gibi ürünler üretiliyor”
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ÇEVKO Vakfı ve İşletmeci firma Polikay Atık Yönetimi Ltd. Şti. arasında Aydın Belediyesi mücavir alanları içinde ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması, taşınması ve ayrıştırılması sözleşmesi imzalandığını belirten Temizlik İşleri Müdürü Derya Tıkır da, “Proje çerçevesinde seçilen 5 adet mahallede (Yedieylül, Mimar Sinan, Girne, Meşrutiyet, Cumhuriyet) ambalaj atıklarının kaynağında toplanması çalışmalarına yarın başlıyoruz. Adı geçen mahallelerde bulunan işyerleri ve konutlara ÇEVKO Vakfı tanıtım ve bilgilendirme elemanlarınca birebir uygulama hakkında bilgi verilecek. Uygulama aşamasındaki bölgelerdeki binalara proje ile ilgili hazırlanan afişler asılacak, broşürler dağıtılacak. 15 iş günü sürecek olan çalışmalarda görev alacak personele Belediyemiz tarafından geçici kimlik kartı da verilecek. Uygulama şuan pilot bölge seçilen 5 mahallemizde başladı. Önümüzde aylarda tüm mahallelerimize uygulamaya devam edilecektir” dedi.
Ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi ile başta doğal kaynak tasarrufu olmak üzere çevrenin de korunduğunu belirten Başkan Çerçioğlu ise, şunları söyledi: “Bu sayede katı atık depolama alanları daha sağlıklı, verimli ve uzun süre kullanılmakta, enerji tasarrufu sağlanmakta, küresel ısınma yavaşlamakta ve ülke ekonomisine değer yaratılmaktadır. Dünyanın yaşanabilir, sağlıklı 56 kentinden biri olan Aydın"da yaşayan siz değerli hemşehrilerimizin destekleriyle gelişeceğine ve daha da büyüyeceğine inandığımız bu proje ile amacımız cam, plastik, metal, kağıt/karton ve kompozit ambalaj atıklarının geri kazanımıyla geleceğe katkı sağlamaktır. Önceliğimiz ülke ekonomisine katkı, Aydın"ın doğal yapısının ve doğal kaynaklarının korunmasıdır. Ambalaj atıklarınızı çöpe atmayıp, evlerinizde ayrı bir torbada biriktirerek, bildirilen gün ve saatlerde belediye görevlilerimize teslim ederek ya da size en yakın geri dönüşüm kutularına atarak, geleceğimize siz de katkıda bulunabilirsiniz. Gelecek kuşaklara bırakılabilecek yaşanabilir bir Aydın için sürdürdüğümüz geri kazanım projemize gösterdiğiniz duyarlılık ve vereceğiniz desteğe şimdiden teşekkür ederim. Unutmayın, ambalaj atıkları çöp değildir. Çöpe atmayalım, ayrıştıralım, geleceğimizi geri kazanalım”
Verilen eğitimin ardından; tanıtım ve bilgilendirme elemanları tarafından vatandaşlara, ambalaj atıklarının haftanın hangi günü ve hangi saatinde, ne şekilde dışarı çıkartılacağı konusunda gerekli bilgiler verileceği belirtildi.