Gerçek rengi ile pembe arasında birkaç defa boya işleminden geçen efsane tank, uzun süredir beklediği askeri müzeden çıktı.


Sovyetler Birliği, İkinci Dünya Savaşı’nda Prag’ı Nazi işgalinden kurtardı. Ardından da bu kurtarma operasyonu sırasında kullanılan tanklardan biri o zamanki adıyla Çekoslovakya’ya hediye edildi. 

9 Mayıs 1945’te Prag’a giden tank, Nazi işgalinin bitişinin simgesi olarak yıllarca kentte sergilendi. 

1990’a gelindiğinde Demir Perde’nin yıkılma sürecinde ressam David Cerny, tankı barışı simgelesin diye pembeye boyadı. Ancak bu hareketi ciddiyetsiz bulunan devlet, tankı eski rengine boyarken Cerny’i de tutukladı. 

O dönemin 15 milletvekilinin sanatçıyı savunması üzerine David Cerny serbest bırakıldı, tank da yeniden pembeye boyandı. Ancak söz konusu tank kent merkezinden askeri müzeye kaldırılır. 

20 yıl sonra artık ne Sovyetler Birliği’nin ne de Çekoslovakya’nın olduğu günümüzde, tank artık Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olan Prag’da, müzedeki uykusundan uyandırıldı ve Vlatava nehrinin serin sularına bırakıldı. 

Söz konusu tank, pembe rengiyle yine barışın simgesi olarak, bir süreliğine o eski günleri hatırlatırcasına nehirdeki bir dubanın üzerine yerleştirilmiş halde.. (trt haber)