Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, Başbakan Erdoğan’ın Somali ziyaretinin tarihi bir jest olacağını belirterek, ‘’Bu, Türkiye halkının ve hükümetinin Somali’deki kardeşleriyle yan yana durma kararlılığı ve iradesini göstermekle kalmıyor aynı zamanda sorunun ve Somali’ye nasıl yardım edilebileceğinin altını çiziyor’’ dedi. Ahmed, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısının öneminin, toplantıya katılan ülkelerin Somali’ye yardım etme konusunda hemfikir olması ve bazı taahhütlerde bulunmasından kaynaklandığına işaret eden Ahmed, Türkiye’nin cumhurbaşkanı, başbakanı ve halkıyla bu konuda liderlik rolü üstlendiğini belirtti. Ahmed, bu zirve ile yalnızca Somali’nin dostu olan ülkelerin değil, tüm İslam ülkelerinin, durumun zorluğunu fark ederek, yardım için harekete geçtiğini vurguladı. 
 
Gelişmiş ülkelerin yaşanan büyük sıkıntılar karşısındaki tutumuna ilişkin bir soru üzerine Ahmed, şöyle konuştu: “Türkiye’nin ve bazı İslam ülkelerinin şu ana kadar oynadıkları rolün batılı ülkeler tarafından görüleceğine ve belki bu ülkelerin de ortaya çıkmaya başlayacağına inanıyoruz. Bazı batılı ülkeler katkıda bulundu ancak bu şu anda ihtiyaç duyulana yaklaşmadı bile. Kendilerinden beklediğimiz rolü oynamadılar. 21’inci yüzyılda çocuklar ve savunmasız insanlar açlıktan ölüyor. Biz, özellikle batının, bu sorunların önlenmesinde daha etkin bir rol oynamasını bekliyoruz.’’ Yardım kampanyalarına yoğun ilgi gösteren Türkiye halkına teşekkürlerini ileten Ahmed, iki ülkenin yalnızca İslami değil, “Bu, Türkiye halkının büyüklüğünü de gösteriyor. Onlar öylece durup çocukların ve diğerlerinin ölmesini seyretmek istemiyor, bu yüzden bize yardıma geliyorlar’’ dedi 
 
Pekkan, Erdoğan’la Somali’de
 
Somali’de trajedi yaşanırken burada rahat uyuyamayız
 
Başbakan Erdoğan’ın Somali ziyaretine ünlü sanatçı Ajda Pekkan da katılacak. Pekkan, Somali dönüşü geliri bu ülkeye bağışlanmak üzere bir konser vereceğini aktardı. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ajda Pekkan, Etel Sason, Murat Yıldırım ve Necati Akpınar’ı Beşiktaş’taki Avrupa Birliği Bakanlığı Ofisi’nde kabul etti. Kabulün ardından Bakan Bağış ve Ajda Pekkan birlikte açıklama yaptı. Görüşmenin ardından Bağış ile birlikte açıklama yapan Pekkan  konserin Eylül sonunda yapılacağını açıkladı. “Somali’deki trajedi ortada dururken burada rahat uyuyamayız” diyen Pekkan, “Buradan Sayın Başbakanımıza ve eşi Emine Hanım’a nazik davetlerinden ve her felakette olduğunu gibi Somali’ye karşı da büyük bir duyarlılık gösterdiklerinden dolayı bir sanatçı ve bir vatandaş olarak teşekkür ediyorum” dedi. Bakan Bağış da Başbakan’ın Somali ziyaretine Pekkan’ın haricinde sanatçılar Sertap Erener ve Muazzez Ersoy’un da yer alacağını açıkladı.