Bir resme baktığınızda beyninizin sol kısmı o resmin içerisindeki çizgileri, figürleri seçer. Sağ yarım küreniz ise resimdeki renkleri, şekillerin oluşturduğu harmoniyi fark eder. Her ikisiyle birlikte beyniniz, karşınızda duran tabloyu bilgi süzgecinden geçirdiğinde siz resmin tamamını görmüş olursunuz. Bilgiler her iki yarım küremizde kısa bir gezintiye çıktıktan sonra etrafımızı algılıyoruz. Fakat kimimizin sol yarım küresinde daha çok gezilecek yer oluyor, kimimizin ise sağ yarım küresinde... Beynimizin hangi tarafını daha çok kullandığımız ise bu noktada devreye giriyor.

BEYİN NASIL İŞLİYOR?
New York Üniversitesi Sinirsel Bilimler Merkezi'nden Peter Lennie bir makalesinde, beynin ideal olarak nöronların yüzde 3'ünden fazlasını aynı anda çalıştırmaması gerektiğini, aksi halde kullanılan her bir nöronu düzeltmek için, beynin karşılayabileceğinden daha büyük enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Partnerinizle aranızdaki anlaşmazlıklar, işte çektiğiniz sıkıntılar, çevrenizle olan iletişiminizdeki kopukluklar farklı düşünme biçiminizden kaynaklanıyor olabilir. Belki beyninizin sağ tarafını yoğun olarak kullanıyorsunuz ancak kendinize hiç uymayacak bir işte çalışıyorsunuz. Belki de beyninizin sol tarafını kullanıyorsunuz ve bir türlü uçuk sevgilinizle anlaşamıyorsunuz... Hangi yarım kürenizi daha çok kullandığınızı ediyorsanız adım adım bu yazıyı takip edin ve beyninizin bilmediğiniz yönlerini keşfedin. (Cosmopolitan)

SOL YARIM KÜREYİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN:
YAZI YAZIN
Kelimeleri hafızanıza yerleştiren ve size etkili konuşma kabiliyeti sağlayan tarafınız, beyninizin sol yarım küresi. Blog açabilirsiniz, sevgilinize mektup yazabilirsiniz ya da Twitter'da zaman geçirebilirsiniz. Ama yazı yazmayı ihmal etmeyin.

RAKAMLARLA İÇ İÇE OLUN
İşlemleri kafanızdan yapmaya çalışmak, telefon numaralarını ezberlemek beyninizin sol yarım küresini harekete geçirecektir. Sizin için önemli numaraları ezberleyerek egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz.

YENİ BİR DİL
Bir dili kavrama kabiliyetinizin yolu, sol yarım kürenizden geçiyor. Yeni bir dil öğrenmek bu bölgedeki kaslarınızı güçlendirecektir. Hem ne demişler; "Bir dil, bir insan..."

BULMACA ÇÖZÜN
Yaşlı insanlara Alzheimer hastalığından kendilerini korumaları için sıkça bulmaca çözmeleri tavsiye ediliyor. Çünkü bulmaca çözmek hafızanızı canlı tutuyor ve beyninizin sol tarafının bolca elektrik üretmesini sağlıyor. Sudoku, çengel, kare bulmaca... Bunlar sol beyninizi geliştirmenizi sağlayacaktır.

KİTAP OKUYUN
Kulağa fazla entelektüel geliyor olabilir. Yeterli vaktiniz olmadığını da düşünüyor olabilirsiniz. Kim bilir, belki de televizyon seyretmek daha kolayınıza geliyordur. Ancak kitap okumak; sadece entelektüel seviyenizi ve kelime haznenizi geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda beyninizin sol kısmını da çalıştırmanıza yardımcı oluyor.

SAĞ YARIM KÜREYİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN:
MÜZİK DİNLEYİN
Gün içerisinde 15 dakika ayırın ve dikkatinizi dağıtacak hiçbir uyaranın olmadığı bir odada gözlerinizi kapatıp müzik dinleyin. Bu sefer sözlere değil, şarkının içerisindeki enstrümanlara dikkatinizi verin. Ritim duygunuz; beyninizin sağ tarafının ne kadar güçlü olduğuyla ilgilidir.

RESİM YAPIN
Çok yetenekli olmamanız resim yapmanıza engel değil. Önünüze bir resim kağıdı ve yumuşak uçlu bir kalem koyun. Saatinizi 30 dakikaya ayarlayın ve çalışın.

BİLGİSAYAR OYUNU
Araştırmalar, bilgisayar oyunu oynamanın düzenli olarak çözüm üretme mekanizmanızı harekete geçirdiği için yaratıcılığınızı artırdığını gösteriyor. Molalarınızı bu şekilde değerlendirebilirsiniz.

SOL ELİNİZİ KULLANIN
Evet doğru. Vücudunuzun sol tarafıyla günlük işlerinizi yapmak, beyninizin sağ yarım küresini harekete geçiriyor. Bu yüzden solak olan insanlar daha çok sanatsal işlerle uğraşıyor. Dişlerinizi fırçalamak gibi rutin işlerinizi sol elinizle halledin.

ÇİZGİSİZ KAĞIT TERCİH EDİN
Çizgili kağıt sizi sistemli olmaya zorlar. Ancak bu durum aynı zamanda düşünme biçiminizin de benzer sistemde çalışmasını ve sağ yarım kürenizin atıl kalmasına neden olur. Kendinize çizgisiz bir not defteri alın ve bu defter üzerinde çalışın. Kağıt üzerine not alırken ne kadar özgür olursanız, sağ yarım kürenizi de o kadar özgür bırakmış olursunuz.

Hangisi sizin düşünme biçiminiz?
SOL (Ayrıştırıcı)
Sözeldir
Konuşmada kelimeye odaklanır
Ardışıktır
Mantıkla hareket eder
Bilgiyi sırayla işler
İleriyi planlar
İnsanların isimlerini hatırlar
Az jestle konuşur
Dakiktir
Organizasyoneldir

SAĞ (Bütünleştirici)
Görseldir
Konuşmada ses tonuna odaklanır
Rastgeledir
Duyguyla hareket eder
Bilgiyi rastgele işler
Plansız hareket eder
İnsanların suratlarını hatırlar
Çok jestle konuşur
Zamanı umursamaz
Yaratıcıdır