Açıklamada "Sabah, Zaman ve Yeni Şafak gazetelerinde 27 Ekim 2008 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısının içeriği konusunda aynı kaynaktan üretildiği izlenimi veren asılsız bazı haberler yayınlanmıştır" denildi. Başbakanlık bu açıklamasıyla brifing haberinin bilinmeyen bir el tarafından üretildiğini vurgulamış oldu.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ"un da katıldığı Bakanlar Kurulu ile ilgili brifing, aradan üç gün geçtikten sonra üç gazeteye birden haber oldu. Üç gazetedeki haberin benzerlikleri dikkat çekiciydi. Benzerliklerin ilki, haberlerin üçünün de bir metinden "kopyalanmış" gibi olması dahası kimi sözcüklerin, cümlelerin aynı olmasıydı. Dahası, haberleri yazan muhabirlerin üçü de konuyla ilgili Başbakanlık ya da savunma muhabirleri değil, "ulaştırma" muhabirleriydi.

Ve bu "kopya" haberleri yayınlayanların üçü de "hükümete yakın" gazetelerdi. Zaman, "Kanın durması için Barzani"yle bile görüşülebilir", Sabah"ta, "Doğu"da imam açığı giderilsin" ve haberi manşetten veren Yeni Şafak ise "Başbuğ"dan ezber bozan öneriler" başlığını kullanmıştı.

Gerçeği yansıtmıyor

Habere ilk yalanlama Başbakanlık"tan geldi. Başbakanlık"tan yapılan yazılı açıklamada üç gazetedeki haberin "aynı kaynaktan geldiği izlenimi verdiği" vurgulandı. Sert bir dille kaleme alınan Başbakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bugünkü Sabah, Zaman ve Yeni Şafak gazetelerinde 27 Ekim 2008 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısının içeriği konusunda aynı kaynaktan üretildiği izlenimi veren asılsız bazı haberler yayınlanmıştır. Söz konusu haberlerde yer alan bilgiler gerçeği yansıtmadığı gibi doğruluğu hiçbir şekilde soruşturulmamış olup, tümüyle dayanaktan yoksundur. Manipülasyona yönelik bu tür haberlere itibar edilmemesi hususunu basın mensuplarımızın ve kamuoyumuzun dikkatine sunuyoruz."

Kaynak doğru değil

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, Genelkurmay Başkanlığı"nın iç güvenlik harekátına ilişkin Bakanlar Kuruluna verdiği brifingle ilgili haberleri yalanladı. Çelik, Mesleki Yeterlilik Kurumu"nun Dedeman Oteli"ndeki genel kuruluna gelişinde bir gazetecinin konuya ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi: "Terörün bertaraf edilmesi ile ilgili güvenlik güçlerimizin yapmış olduğu çalışmalar ortaya kondu, el birliğiyle bu sorunun üstesinden nasıl gelineceği ile ilgili geniş çaplı bir değerlendirme yapıldı. Spesifik olarak, "Şu konuyu şöyle çözelim" gibi bir tespit veya öneri olmadı. Genelde bölgede yaşanan sorunlar, sosyoekonomik sorunlar, masaya yatırıldı. Doğru kaynaktan bilgi almamışsınız."

İşte yazılanlar

Başbakanlığın yalanladığı haberlerde, Genelkurmay"ın terör brifinginde hükümete şu önerileri ilettiği öne sürüldü:

Terörü bitirmek için her türlü öneriye açığız. Destekçilerle bile görüşülebilir. Barzani ile yapılan görüşmeden rahatsız değiliz.

Sosyal, ekonomik ve kültürel adımların atılması gerekiyor. Kürtçe televizyon yayını yeterince hızlı gitmiyor, daha da hızlandırılmalıdır.

Doğu ve Güneydoğu"da camilerdeki boş din görevlisi kadroları bir an önce doldurulmalı. Bölgede imamsız cami bırakılmamalı.

Demokratik haklar istismar edilerek propaganda yapılıyor. İnternet, televizyon, radyo ve gazetelerle yapılan yayınların önüne geçilmelidir.

TSK"nın zaafı olduğu yönündeki haberler mücadeleye zarar veriyor. Taktik kararlar yargılanamaz, yargılama olursa kimse inisiyatif almaz.

En iyi terörist teslim olan teröristtir. Büyük kentlerde terör saldırıları artabilir.

Akademileri kuruluyor

TÜRK Silahlı Kuvvetleri"ndeki astsubaylar için Balıkesir"deki Astsubay Meslek Yüksek Okulu bünyesinde, "Astsubay Üst Karargáh Hizmetler Eğitim Merkezi Komutanlığı" kuruldu. Kuvvet komutanlıkları ve ordu karargáhlarında görevlendirilecek astsubaylar, 2009"dan itibaren Balıkesir"de özel bir eğitim alacaklar. Subayların, Harp Akademileri Komutanlığı"nda aldıkları eğitime benzer bir eğitim alacak astsubaylar daha sonra karargáhlara atanacaklar. Astsubay Üst Karargáh Hizmetler Eğitim Merkezi Komutanlığı"na, astsubay başçavuş rütbesine terfi edenler arasından sınavla seçilecek olan personel alınacak.
HÜRRİYET