Zafer Mahallesi’ndeki Pınarbaşı semtinde bulunan tarihi Müren Köşkü'nü satın alan Pekgüzel önümüzdeki hafta içinde tadilata başlayacaklarını söyledi. Pekgüzel, Müren Konağı’nı restore ederek Aydınlıların hizmetine sunacağını açıkladı.
Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği İkinci Başkanı Mehmet Özçakır ile tarihi konakta incelemelerde bulunan Pekgüzel, “Aydın’da gündeme gelen, tarihimize tanıklık etmiş Müren Köşkü’ne bugüne dek ilgisiz kaldığımız tarihimizin önemli bir yapısı olduğunu öğrenince çok geç kaldığımızı düşünerek tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmaya karar verdim. Bu tescilli yapıyı orijinaline sadık kalarak projesine göre konut veya bir lokal olarak yada butik otel olarak işletmek üzere ele aldık” dedi.
Aydınlı işadamları ve Meslek Odaları’na da tarihi konaklara sahip çıkılması yönünde çağrıda bulunan Pekgüzel, “Aydınlı işadamlarımız ve Meslek Odalarımız birer tarihi Aydın konağına sahiplenmesiyle, tarih ve Kültürümüze birer eser kazandırılabilecektir. Bu her Aydınlının borcudur. Ben bu borcumu ödemeye başladığım için mutlu ve sevinçliyim. Aydın’a dışarıdan beklediğimiz turizm desteği bu tarihi yapılarımızın artmasıyla ivme kazanacaktır. " diye konuştu.
Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği İkinci Başkanı Mehmet Özçakır’da Pekgüzel’e atıl durumda bulunan bu yapıya sahip çıktığı için teşekkür ederken, bu tip yapılarla Aydın turizminin hareket kazanacağını ifade etti.
 
MÜREN KONAĞININ TARİHÇESİ
Aydının en eski hukukçularından, 1964 yılında 12. dönem, CHP Milletvekilliği de yapan ve Ağır Ceza davalarının duayeni Aydınlı Avukat Nedim Müren’in babasına ait köşk 1946 yılında Aydın’da şimdiki Ticaret Lisesi açılıncaya dek Ticaret Mektebi olarak hizmet verdi. İki katlı ve içten ahşap merdivenli ahşap çatılı konak geçtiğimiz yıllarda geçirdiği bir yangın sonucu ahşap çatısı yanarak, tamamen kaderine terk edilmişti.
Bir zamanlar Aydının en gösterişli ve görkemli konağı olan yapı, eklentileri ve geniş bahçesi ile devrinde oldukça lüks bina olarak bilinmekteydi. Son misafiri Avukat Nedim Müren'in görkemli düğünü de 1940’lı yılların sonunda yazın bu bahçede yapılmıştı.
"Hergün sarhoş şu Aydın’ın uşağı " dizeleriyle başlayan ünlü Aydın türküsünde geçen
"Ay mı doğdu gün mü doğdu, Pınarbaşı köşküne" dizesindeki konu edilen Köşk'ün bu tarihi Müren Köşk’ü olduğundan daha bir başka anlamı ve değeri bulunuyor.
 
2.20111112120527.jpg