ABD merkezli işlemci üreticisi AMD, yaptığı açıklamada Asya-Pasifik bölgesinde azalan PC satışlarının sektörde kaygı uyandırdığının altını çizdi.

Bağımsız IDC firmasının yürüttüğü piyasa araştırmasına göre Çin başta olmak üzere Asya’daki birçok ülkede PC satışları Nisan-Haziran döneminde gerileme kaydetti.

Uzmanlar; ekonomik belirsizlik, mobil cihazların yaygınlaşması, yüksek seyreden dolar kuru ve Windows 8’in getirdiği beklentileri bu durumu oluşturan ana faktörler olarak sıraladı.

AMD yöneticileri, 2012’nin ikinci çeyreğinde net gelirlerinin önceki yıla kıyasla yüzde 39 oranında azalarak 37 milyon dolar seviyesine gerilemesinin ardından durumun ciddiyetini kavradıklarını ifade etti.

Şirketin CEO’su Rory Read, 2001’den bu yana ilk kez PC satışlarında üç çeyrek boyunca gerileme yaşandığına dikkat çekerken, tüm zamanlar baz alındığında da PC satışlarının 28 aydır ortalamanın altında seyrettiğini belirtti.

Benzer dalgalanmaların üçüncü çeyrekte de yaşanabileceğini söyleyen Reads, "Yıllık gelir beklentilerimizi düşürmek durumunda kaldık, masaüstü PC’ler için ürettiğimiz çiplerin satışı ilk olarak Çin’de yavaşladı ve ardından küresel boyutta bir durgunluk dönemine girdik" dedi.

Uzmanlar, he ne kadar yakın zamanda PC’lerin tarihe karışmayacağını belirtse de geçmişte yakalanan satış rakamlarını tekrar etmenin de büyük üreticiler için ‘son derece zorlu’ olacağı kanısında.