IMF ile önceki akşam ara verildiği açıklanan görüşmelerin mali kural ve KİT"lere dönük bazı sorunlarda düğümlendiği öğrenildi. IMF"nin belediyelerle ilgili sorunlara da kalıcı çözüm istediği belirtildi

IMF ile yeni stand-by düzenlemesi kapsamında görüşmelere ara verilmesinde temel iki sorunun, “mali kural” ile merkez yönetim dışında kalan “diğer kamu” sektörüne yönelik yapısal reformlar olduğu belirtiliyor.
IMF ile Türkiye arasındaki yeni stand-by görüşmelerini yürütmek üzere 8 Ocak"ta IMF Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan"ın başkanlığındaki heyet Türkiye"ye gelmiş, önceki akşam ise hem IMF hem de Devlet Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamalarda görüşmelere daha sonra devam etmek üzere ara verildiği duyurulmuştu. Heyet dün Türkiye"den ayrıldı.
Her iki açıklamada da genel konular üzerinde mutabakat sağlandığı belirtilmesine karşın kaynaklar görüşmelerin özellikle mali kural ve KİT reformları konularında düğümlendiğinin altını çizdi. Kaynaklar bununla birlikte, söz konusu alanlarda uzlaşma sağlanmasının zor olmadığını ve aşılabilecek nitelikte bulunduğunu kaydetti.

"Başbakan ikna edilmeli"
Bir kaynak, “Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile görüşmeleri belli bir noktaya getirdi. Ancak nihai kararı Başbakan Tayyip Erdoğan verecek. Söz konusu reformlar konusunda Başbakan"ın ikna edilmesi gerekiyor ve henüz o noktaya gelinmedi” dedi.
Üst düzey bir ekonomi yetkilisi de görüşmelerde sorunun mali kural ve diğer kamu alanlarında yaşandığını belirterek şu bilgileri verdi:
“Mali kurala ilişkin yapılan görüşmelerde yaklaşım farklılığı nedeniyle mutabakat sağlanamadı. Bu konuda bir süre daha görüşme yapılması gerekecek.”

Belediyeler de pürüz
Kaynakların verdiği bilgiye göre, merkezi yönetim bütçesi dışında kalan KİT"lerin de mutabakat sağlanamayan diğer bir konu oldu.
Bir yetkili, “IMF, KİT"lerin birbirine alacakları, biriken borçlar vs sorunun tam olarak giderilmesini talep ediyor. Hükümetse daha farklı bir yaklaşım ortaya koyuyor. Ayrıca yerel yönetimlere ilişkin performansı etkileyen sorunlara daha kalıcı çözümler getirilmesi isteniyor” dedi.
Üst düzey bir başka yetkili de Türkiye"nin IMF ile anlaşmasının beklendiğini, niyet mektubunun da martta yapılacak olan yerel seçimlerden önce gönderilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Mali kural bilmecesi
Mali disiplinin sürekliliğinin sağlanması için ekonomi yönetimi bir süredir mali kural üzerinde çalışıyordu. Hatta, IMF ile birlikte geçen yıl “mali kurallar çalıştayı” düzenlemişti. Bu çalıştaydaki görüşler de dikkate alınarak bir mali kural oluşturdu ancak bu kuralın içerine ilişkin net bilgi şu ana kadar verilmedi.

Erdoğan: Bazı hassasiyetler sürüyor, 10 gün ara verdik
ANKARA Milliyet
Başbakan Tayyip Erdoğan, IMF ile yürütülen görüşmelerde, Türkiye"nin üzerinde durduğu hassasiyetlerin bazılarının aşıldığını, bazılarının ise devam ettiğini bildirdi. Erdoğan, “Bir mutabakat sağladılar, 10 günlük bir ara verdiler çalışmalara” dedi.
Erdoğan, dün TBMM"ye gelişinde gazetecilerin IMF ile yürütülen görüşmelere ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan, “IMF ile orta ve uzun vadeye bırakılan konular hangileri? Özellikle büyüme konusunda sıkıntı olduğu ifade ediliyor, doğru mu” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Duyulanlar çok doğru değil, Ama şu anda bir 10 günlük çalışma yapalım, dedik. Bir mutabakat sağladılar, 10 günlük bir ara verdiler çalışmalara. Onlarda bazı çalışmalar yapacaklar. Arkadaşlarımız da bazı çalışmalar yapacaklar. Hatta Davos"ta IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky ile orada bir görüşme olacak. O şekilde şimdi bir ara verdiler.”
“Bazı konularda hassasiyetleriniz olduğunu başından beri hep söylediniz. Yine aynı konulardaki hassasiyetler sürüyor mu?” yönündeki soru üzerine ise Erdoğan, “Bazıları aşıldı, bazıları devam ediyor” dedi.
Erdoğan, “Davos"ta fikirbirliği sağlanacağına inanıyor musunuz” sorusunu da, “Sağlanır, sağlanmaz, biz bildiğimizi onlar da bildiklerini tabii ortaya koyacaklar. Nihai karar, onların da biliyorsunuz kendi başkanlar konseyi var, orada görüşecekler” diye yanıtladı.

Piyasaların da kafası karıştı
IMF ile görüşmelere ara verilmesi kararını açıklarken kullanılan ifadeler piyasaların da kafasını karıştırdı. Söz konusu açıklamaları sabah saatlerinde “Mutabakat sağlandı” şeklinde yorumlayan piyasada dolar 1.6025 TL"ye kadar düşerken borsa yüzde 1 civarında yükselişle açıldı. Ancak gün içinde IMF ile Türkiye arasında birtakım sorunların bulunduğuna ilişkin izlenimin ağırlık kazanması havayı tersine çevirdi.
Borsa günü yüzde 0.66 kayıpla 25.798 puandan tamamladı. Dolar da serbest piyasada 1.6430 TL"ye yükseldi.

MİLLİYET