Asansör Sektörel Gelişim Platformu'nun düzenlendiği Ulusal Asansör Konferansı, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Limak Limra Otel'de başladı. 29 Ekim'e kadar devam edecek konferansa, 14 asansör firmasının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan CHPİstanbul Milletvekili Şafak Pavey, engellilerinasansörlere erişimde zorlandığını söyledi. Pavey, milletvekili seçildikten sonra Ankara'da 4 ay durumuna uygun ev aradığını belirterek, şunları söyledi:

''Milletvekili seçildikten sonra Ankara'da 4 ay durumuma uygun ev aradım. Birçokbinada asansör olmadığını, olsa bile asansöre erişimin oldukça zor olduğunu gördüm. Ben 4 aylık ev arayışımdan sonra giriş katında bulunan bir ev bulabildim. Bu durum beni acaba milletvekili olmasaydım da asansörcü mü olsaydım diyedüşündürdü. Bu nedenle bütün önemli programım içerisinde bu toplantıya yer verdim. Engellilerin yanında hasta, yaşlı ve hamilelerin de asansöre ihtiyacıolduğunu ve hayatlarının kolaylaştırılması gerektiğini görüyoruz. 7-8 katlı yapılanbinaların, oldukça lüks yapılan binaların içinde asansör yok. Asansörü olan yerlerde asansörlere ulaşabilmek için zaten merdiven çıkmak zorundasınız.''

Kaldırımların da engelliler için sıkıntı olduğunu belirten Pavey, ''Baktığımızda bu asansörcülerimizin tek başına yapacağı bir iş değil. Erişebilirlik üzerine çalışılması diğer bütün sektörleri de harekete geçirmeli'' dedi.

Pavey, asansörlerin neden işlevsiz hale getirildiğini, engellilerin asansöreulaşmada neden sıkıntı yaşandığının şehir plancılarıyla görüşülmesi gerektiğini kaydederken, ''Özel sektöre insani değerlerle birlikte büyük bir iş düşüyor'' dedi.

Asansör Sektörel Gelişim Platformu Başkanı Abdurrahman Aksöz, 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek olan ve asansörlerin periyodik kontrollerinin Türk Akreditasyon Kurumu onaylı A tipi muayene kuruluşlarının yapmasını öngören yönetmelikle engellilerin bir çok sıkıntısının aşılacağını kaydetti.

Eski asansörlerin emniyet gereklerinin günümüz şartlarına uyarlanmasını öngören modernizasyon süreci ile birlikte asansör sektörüne 1 milyar dolarlıkekonomik bir katkı sağlanacağını bildiren Aksöz, ''Bu alanda 3 bin yeni istihdam yaratılması bekleniyor'' diye konuştu.  

Yapılan düzenlemelerle, 2012 yılında Türkiye genelinde bulunan 250 binasansörün engellilerin kullanımına uygun hale getirileceğini kaydeden Aksöz, çıkarılan yönetmelikle Türkiye genelindeki asansörlerin ciddi bir tarama ve muayeneden geçirileceğini söyledi.