Denizli'nin Laodikya antik kentinde yapılan kazılarda değişik bulgular ortaya çıkarılıyor. Kazılar, Avrupa Birliği'ne benzer ilk birliğin adımlarının burada atıldığını gösterirken, patlıcanın Anadolu'ya ABD'den geldiği yönündeki bilgiyi de boşa çıkardı.

Türk turistlerce pek fazla bilmemesine karşın dünyadan ziyaretçi çeken Denizli'nin antik kentlerinden Laodikya, her gün çok ilginç buluntularla tarihe ışık tutuyor.

Bugün İspanya'ya turizmde büyük girdi sağlayan boğa güreşlerinin aslında antik dönemde Anadolu'da da yapıldığının anlaşıldığı kazılarda, 17. yüzyılda Amerika'dan Türkiye'ye getirildiği düşünülen patlıcanın, o dönemde Anadolu'da yetiştirildiği ortaya çıktı.

Laodikya Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Laodikya'da 7 yıldır kazı çalışması yaptığını, buranın çocuğu gibi olduğunu söyledi.

"Biz burada çalışmaya başladığımızda gerçekten hiçbir alan yoktu" diyen Şimşek, 7 yılda şehrin Suriye Caddesi, Doğu Bizans kapısı ve kuleleri, Doğu Bizans anıtsal çeşmesi, Tapınak A ve tiyatroları gibi birçok yapılarını bulup, ortaya çıkardıklarını söyledi.

Türkiye'nin en uzun soluklu kazı çalışmalarından birini yaptıklarını ve burada "yaşayan bir arkeoloji parkı" oluşturduklarını ifade eden Şimşek, şunları kaydetti: "Yani günü gününe önce Denizli, sonra Türkiye'ye buradaki verileri sizler aracılığıyla duyuyoruz ve buna da çok önem veriyoruz. Buraya Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Belediyesi ve Valiliği destek veriyor. Türkiye'de hiçbir yerde olmayan bir şey var burada, Denizlili sanayici ve iş adamları 2003-2004 yılında Laodikya kazılarını koordine ettiler. Bu da gerçekten bir antik kenti sahiplenmenin en güzel örneğini oluşturuyor." Boğa güreşlerinin izleri...

Anadolu'nun en büyük stadyumunun Laodikya'da olduğuna dikkati çeken Şimşek, şu bilgileri verdi: "Bizim antik kaynaklardan ve sikkelerden öğrendiğimiz bilgilere göre, stadyumda sadece gladyatör dövüşleri ve sportif yarışmalar değil, bunun yanında hörgüçlü boğalarla ilgili vahşi gösteriler de yapılıyordu. Bu oyunlara çevre kentlerden herkes geliyordu. Boğa güreşleri aslında Anadolu'ya özgü ama biz ona sahip çıkamamışız. Daha sonra İspanya bunu sahiplenmiş ve bugün İspanya'da boğa güreşlerinin büyük bir turizm girdisi var ama bunun kaynağı, kökeni Anadolu." Şimşek, Denizli'nin ötüşüyle ünlü horozuna dair bir kabartmanın da bir kandil üzerine işlenmiş olarak bulunduğunu, böylece bu horozun da geçmişinin antik çağlara kadar uzandığının keşfedildiğini hatırlattı. Bir başka buluntuya da dikkati çeken Şimşek, "Bilim adamları patlıcanın 17'nci yüzyılda Amerika'dan getirildiğini söylüyor ama biz buradaki kabartmalarda patlıcanlar ile bu bölgedeki meyve ve sebzeleri de bulduk" dedi.- milliyet